Beurs2 apr '14 11:39

Kleine winsten op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

Op de Europese aandelenbeurzen werden woensdag overwegend kleine winsten geboekt.

ANP
ANP

De graadmeters trokken zich op aan de koerswinsten op Wall Street, waar de S&P 500-index een nieuw recordniveau bereikte. Daarnaast werd uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport van loonstrookverwerker ADP.

,,We hobbelen rustig voort na de behoorlijke beweging die de beurzen in maart hebben laten zien. Het is vooral wachten op wat de ECB donderdag gaat doen en of het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verschijnt, nog altijd invloeden van het slechte winterweer laat zien. Vanmiddag geeft het ADP-banencijfer mogelijk alvast wat meer inzicht in de stand van zaken op de Amerikaanse arbeidsmarkt'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 406,63 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 675,64 punten. De beurs in Parijs bleef onveranderd. De DAX in Frankfurt steeg 0,3 procent en de FTSE-index in Londen kreeg er 0,1 procent bij.

SBM Offshore
SBM Offshore won ruim 5 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. De maritiem dienstverlener heeft na intern onderzoek bewijzen gevonden voor omkoping in Angola en Equatoriaal-Guinea ter waarde van circa 42 miljoen dollar. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen valt de omvang van de steekpenningen ,,heel erg mee'' en zal de boete die het bedrijf waarschijnlijk zal krijgen aanmerkelijk lager uitvallen dan gevreesd.

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was Delta Lloyd met een min van 1,8 procent. De verzekeraar kondigde aan dat topman Niek Hoek uiterlijk in mei volgend jaar vervroegd met pensioen zal gaan. Hoek is sinds 2001 de hoogste baas bij het bedrijf. ArcelorMittal volgde met een verlies van 1,7 procent. Het staalconcern had te kampen met een adviesverlaging door de Zwitserse bank Credit Suisse.

Nedap
Bij de kleinere bedrijven won Nedap 1,5 procent. Het technologiebedrijf voorziet in de eerste helft van 2014 een lichte tot duidelijke stijging van de omzet. Nedap waagt zich niet aan een voorspelling voor de winst in de eerste 6 maanden van het jaar.

In Frankfurt dikte Deutsche Post 4 procent aan. Beleggers waren tevreden over de nieuwe financiële doelstellingen die de Duitse postbezorger bekendmaakte.

De euro noteerde op 1,3790 dollar, tegen 1,3805 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 99,66 dollar per vat en ook Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 105,55 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen