Beurs8 dec '11 21:06

Balkenende tevreden over aanpak kredietcrisis

Auteur: BNR Webredactie

Oud-premier Jan Peter Balkenende is tevreden over de aanpak van de kredietcrisis drie jaar geleden.

Het kabinet moest onder grote tijdsdruk reageren op niet eerder vertoonde crisissituaties. Nood breekt dan wet. Dat zei Balkenende donderdag tegenover de parlementaire enquêtecommissie naar overheidssteun voor banken tijdens de financiële crisis eind 2008

"Het was een dramatische toestand, dan moet je handelen. Je kunt niet anders", zei Balkenende. De tijd om uitvoerig de crisisaanpak te bespreken was er niet. Maar hij benadrukte dat de ministerraad steeds, weliswaar vaak achteraf, heeft ingestemd met de tientallen miljarden euro’s belastinggeld die nodig waren om banken te redden.

Samenwerking met Bos
Balkenende oordeelde terugkijkend ook positief over de samenwerking met Wouter Bos. Bos had als minister van Financiën het voortouw had bij de crisisaanpak. Balkenende zei steeds vooraf op de hoogte te zijn geweest van alle stappen die Bos zette. "Het was pionieren op dat moment. Het was van belang dat er tussen de hoofdpersonen vertrouwen bestond en dat was er."

Nationalisatie
Nadat in september 2008 de financiële problemen van de Verenigde Staten oversloegen naar Europa nam het kabinet in een paar maanden tijd een aantal ongekende maatregelen, zoals de nationalisatie van Fortis Bank Nederland en ABN Amro, een omvangrijk steunpakket voor ING en kapitaalinjecties voor financiële instellingen.

Balkenende voerde destijds de finale onderhandelingen met zijn Belgische ambtgenoot Yves Leterme over de aankoop van Fortis/ABN. Nederland wilde per se geen 17 miljard betalen, hoewel de Belgen dat wel als laatste vroegen. Uiteindelijk werd het 16,8 miljard, wat volgens Balkenende een "alleszins verdedigbaar en aanvaardbaar bedrag" was.

Toezichthouders
Bij de gesprekken tussen Nederland en België over de zorgwekkende situatie van het Fortis-concern kwam de slechte relatie tussen de toezichthouders van beide landen naar boven. De Nederlandsche Bank kreeg bijvoorbeeld nauwelijks informatie vanuit België. Voormalig DNB-president Nout Wellink, donderdag eveneens verhoord, zei dat er alles aan gedaan moet worden om de verhoudingen met de Belgische toezichthouder te verbeteren.

De verhoren van Balkenende en Wellink, voor de tweede keer, vormden de finale van 5 weken openbare verhoren van de enquêtecommissie. Vrijdag komen minister Jan Kees de Jager van Financiën en DNB-president Klaas Knot langs om te praten over de lessen die te trekken zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen