Beurs27 aug '12 16:43

FNV: CAO-loon voor 800 Polen

Auteur: Mijke Hurkx

Installatiebedrijf Remak heeft maandag beloofd dat zij CAO-loon gaat betalen aan hun 800 Poolse werknemers. "Dit betekent een start en een doorbraak in de strijd van het FNV om Poolse werknemers te beschermen."

Zo'n 800 arbeiders werken namens het Poolse installatiebedrijf Remak aan de RWE kolencentrale in de Groningse Eemshaven en de FNV. De Poolse werknemers zouden 11,50 euro moeten krijgen, maar krijgen slechts 9 euro. Masja Zwart, bestuurder van FNV Eemshaven, maakte zich maandag in de rechtszaal hard voor deze Polen, met voorzichtig gezegd een succes in het verschiet.

Succes
"We hebben in principe een deal gesloten in de rechtbank vandaag (maandag, red). Het bedrijf heeft aangegeven dat zij het CAO loon gaan betalen, de ADV in tijd gaat uitkeren, de vakantie- en de avondurentoeslag gaan betalen. Slag om de arm is nu, dat de raad van bestuur van Remak deze belofte nog moet goedkeuren. We gaan nu alles op papier zetten en dan moet het bestuur binnen twee weken reageren."

Minimumloon
"Elk werkland mag zijn eigen regels bepalen, daar is Europa heel duidelijk in. Nederland moet zelf bepalen wat de werknemers betaald krijgen om zo oneerlijke concurrentie te voorkomen. Wat wij zien in de praktijk is dat er gewoon onderbetaald wordt."

De Nederlandse werknemers krijgen wel boven de Nederlandse CAO betaald. "Of zelfs meer", zegt Zwart. Oneerlijk dus. "Wat wij structureel zien op deze hele bouwplaats - de grootste van Nederland - is dat 70% van de werknemers onderbetaalde niet-Nederlandse werknemers zijn, een dikke kostenbesparing. De Nederlanders zijn de dure werknemers, managers, leiders bijvoorbeeld. Het feit dat installatiebedrijf Remak onderbetaalt, leidt tot een kostenbesparking van 1 miljoen euro."

Geholpen?
Maar wanneer die grote groep Poolse werknemers ineens veel duurder wordt, is dat niet onvoordelig voor ze? Wellicht staan bedrijven in Nederland minder om ze te springen en blijven ze werkloos in eigen land. "Het installatiebedrijf is geen kleine jongen. Het moet stoppen dat Poolse werknemers in Europa van karwei naar karwei hoppen en onderbetaald werk doen. Remak is een groot beursgenoteerd bedrijf en kan het wel betalen, daarom beginnen we met dit bedrijf."

Gerelateerde artikelen