Beurs25 aug '12 10:09

FNV nog niet klaar voor sociaal overleg

Auteur: Mijke Hurkx

De vakcentrale FNV gaat voorlopig niet praten met de werkgevers over een sociaal akkoord. Na de recente conflicten is de vakcentrale daar nog niet klaar voor.

Dat zei interim-voorzitter Ton Heerts zaterdag in een interview met NRC-Handelsblad.

Heerts wil niet ingaan op een oproep van voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Wientjes denkt dat wij er als vakbeweging nog zijn. Maar dat is een misverstand. We zijn er voor een belangrijk deel niet meer."

Conflicten
De FNV raakte vorig jaar hevig verdeeld, toen voorzitter Agnes Jongerius een pensioenakkoord sloot met kabinet en werkgevers. De ruzie leidde tot het vertrek van Jongerius en voorstellen van PvdA-politica Jetta Klijnsma voor een nieuwe structuur van de vakcentrale. In de nieuwe opzet moeten de leden meer zeggenschap krijgen en moet er een einde komen aan de machtsstrijd tussen de aangesloten bonden. Het hervormingsproces is in gang gezet, maar zal naar verwachting pas in april volgend jaar worden afgerond.

"We moeten onszelf opnieuw uitvinden. Ons bestaansrecht opnieuw bewijzen." De vakcentrale heeft "forse deuken opgelopen" in haar imago, zegt Heerts.

Maandag bespreken de voorzitters van de aangesloten bonden het voorstel van Heerts om een ledenparlement in te stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen