Beurs21 aug '12 11:49

PvdA wil arbeidsmigranten strenger controleren

Auteur: Mijke Hurkx

De PvdA wil oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt door Midden- en Oost-Europeanen harder aanpakken. De partij pleit daarom voor meer controle op de naleving van cao-lonen.

Dat staat in een plan dat John Kersten dinsdag heeft gepresenteerd. Kersten, de afgelopen jaren voorzitter van FNV Bouw, staat op nummer 10 van de kandidatenlijst van de PvdA.

Vaak wordt het minimumloon ontdoken doordat werkgevers in zee gaan met schijnzelfstandigen. Arbeidsmigranten krijgen via dergelijke constructies vaak betaald onder het minimumloon en dat leidt tot oneerlijke concurrentie. Meer controle op de cao-lonen moet dit tegengaan.

"Als je kijkt naar de uitbuiting in Nederland van Bulgaren en Roemenen, hoe er onder het minimumloon wordt gewerkt of geen cao-salaris wordt betaald, waardoor ook Nederlandse werknemers onder dat salaris moeten gaan werken of hun baan verliezen, dat is gewoon fout", stelde partijvoorzitter Hans Spekman vanochtend vast bij BNR Harmke Pijpers. 

Hoge boetes
Volgens Kersten hebben werknemers uit Oost-Europa er zelf vaak geen belang bij om hun onderbetaling aan de kaak te stellen. Ze zijn bang dat ze hier dan niet aan de slag komen. Daarom zijn scherpe controles, hoge boetes en een lik-op-stukbeleid nodig. Malafide uitzendbureaus en afnemers van uitzendkrachten die de wet overtreden moeten zo nodig kunnen worden beboet met 80.000 euro. Een afnemer die twee keer is beboet wegens uitbuiting, wordt uitgesloten van openbare aanbestedingen.

Ook moeten arbeidsmigranten moeten zo snel mogelijk het Nederlands onder de knie krijgen. Uitzendbureaus moeten verplicht worden werknemers Nederlands te leren als ze langer dan drie maanden hier werken. Van arbeidsmigranten mag verwacht worden dat ze "een basisniveau Nederlandse taal machtig zijn'', aldus het PvdA-plan.

Gerelateerde artikelen