Beurs25 nov '14 17:42

FNV wil masterplan vanwege banenverlies bij banken

Auteur: Marjan van den Berg

Het enorme verlies van banen in de financiële sector is voorlopig nog niet voorbij, zo voorspelt FNV Finance. Daarom pleit de organisatie voor een 'masterplan' om dit banenverlies op te vangen.

Foto: ANP
Foto: ANP

FNV Finance behartigt de belangen van werknemers in de financiële dienstverlening en valt onder FNV Bondgenoten.

Vandaag werd bekend dat bij ING in Nederland 2700 banen worden geschrapt: 1700 banen van vaste medewerkers en nog eens 1000 van externe krachten. De voortgaande digitalisering is een belangrijke oorzaak. In totaal zijn in het afgelopen jaar bijna 10.000 banen in de financiële sector verdwenen.

Nog steeds krimp
Maar we zijn er nog lang niet, voorspelt Gerard van Hees, bestuurder bij FNV Finance. “Kijk, nu met Achmea, Rabo, ABN en nu vandaag ING zijn de grote instellingen volgens mij nu wel met hun plannen gekomen voor, laten we zeggen, de komende drie jaar. Maar ik weet wel van wat kleinere banken en kleinere verzekeraars: daar zit nog steeds krimp in, hoor. Dat gaat echt nog verder. Dat stopt niet bij vandaag.”

Zeker voor de langere termijn valt volgens Van Hees nog een hoop leed te verwachten. “Bij de verzekeraars hebben we dit jaar samen met het Verbond van Verzekeraars een sociale paragraaf ontwikkeld. Daarin wordt er toch een beetje van uitgegaan dat, als het aantal producten dat je nu hebt gelijk blijft, die sector de komende tien jaar nog wel eens met veertig procent kan dalen, dus dat is nogal wat.”

Pijlers
Volgens Van Hees is het belangrijk dat een masterplan “gedragen wordt door de hele sector”. Als belangrijkste pijlers onder het masterplan noemt hij:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen