We zitten weer in een recessie
De Nederlandse economie is in het 4de kwartaal van 2012 gekrompen met 0,2 procent. De export vormt een lichtpuntje.
Dat meldt het CBS. Het derde kwartaal liet ook al een krimp zien van 1,1 procent.
Het is de derde keer sinds 2009 dat de Nederlandse economie in recessie is. Van een recessie is sprake als de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt. Peter Hein van Mulligen van het CBS is niet zo gelukkig met de term 'recessie'. "Als je naar het actuele beeld kijkt, zie je dat we al anderhalf jaar lang aan het krimpen zijn met een korte opleving begin 2012. Maar ja, dat was zo klein, dat mag geen naam hebben."
In heel 2012 kromp de Nederlandse economie met 0,9 procent.
Bouwsector
De investeringen kwamen 5,2 procent lager uit. Dit komt vooral door de problemen op de woningmarkt. De bouw is volgens Van Mulligen de sector waar voor Nederland de meeste pijn zit. "Dat is ook het grote verschil met landen om ons heen."
Ten opzichte van een jaar eerder lag de consumptie van huishoudens 2,3 procent lager. Vooral van dure spullen wordt de aankoop vaak uitgesteld, zegt Van Mulligen.
Ook waren er 93.000 banen minder. De werkloosheid ligt volgens Van Mulligen met een aantal van 570.000 werklozen voor Nederlandse begrippen erg hoog. "Je moet dan terug naar medio jaren negentig om dat soort cijfers weer te vinden." Vooral onder jongeren en onder ouderen loopt de werkloosheid hard op.
Baan
"De economie krimpt, mensen zijn onzeker over hun baan, pensioen en waarde van hun huis'', zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in reactie op de cijfers. "De enige manier om het vertrouwen in de economie te herstellen is hervormingen doorvoeren die de economie versterken en de overheidsfinanciën op orde brengen. Daar gaat het kabinet mee door.''
Export
De export steeg met 3,2 procent. En daar moeten we het dan ook juist van hebben, zegt minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in een reactie.
"De groei van de export laat zien dat de weg uit de crisis via het buitenland loopt. We mogen dus de boot niet missen in de nieuwe groeitijgers, bijvoorbeeld in Afrika. En onze eigen investeringen lopen terug, dus we moeten hoogwaardige investeringen uit het buitenland halen. Vorig jaar haalde de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) 170 buitenlandse investeringsprojecten, goed voor 930 miljoen euro en 5166 arbeidsplaatsen, binnen. Zo brengt buitenlandse handel binnenlandse banen'', zegt Ploumen.