Beurs3 sep '13 11:55

CFO's durven risico's weer aan

Auteur: Thijs Baas

De CFO is weer voorzichtig optimistisch. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte onder financieel directeuren. Zo zijn ze meer bereid om risico's te nemen: vorig jaar durfde 8 procent dat aan, nu is dat 31 procent.

En dat is in het perspectief van de huidige economische malaise een forse groei, cijfert Wilten Smit, managing partner bij Deloitte, voor. "De CFO ziet dat delen van cashflows gaan stijgen en een van de redenen die hij daarbij aangeeft is groei. Daarvoor moet je investeren en aan investeren hangen altijd risico's."

Van deze kwartaalgroei wordt Smit dan ook behoorlijk blij, zegt hij. "De CFO is niet per definitie iemand die van risico's houdt, dus als 31 procent zegt dat het tijd is om wat meer risico's te nemen, denk ik dat dat een heel goed bericht is. We doen dit onderzoek al vijf jaar en we hebben maar één keer een hogere score gezien, dus het lijkt erop dat de CFO bereid is om meer risico's te nemen en zeker meer vertrouwen heeft in de toekomst."

Financiering
Toch hebben met name de grote ondernemingen in Nederland nog niet meteen meer toegang tot financiering. "We zien in de loop van tijd een beetje stuivertje wisselen tussen het aantrekken van bancair krediet en anderzijds obligaties. Over het algemeen denk ik wel dat het financieringsklimaat wat beter aan het worden is. Dat helpt zeker."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen