Beurs22 apr '14 15:34Aangepast op 22 apr '14 16:38

'Winkels muziek en boeken steeds meer dying business'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse tak van Free Record Shop is failliet. Vorige maand kondigde de winkelketen al aan te stoppen met het aanbieden van de nieuwste cd's en films en zich te richten op het opkopen en verkopen van restpartijen. Zonder succes, blijkt nu. Is het een voorbode voor wat de markt verder te wachten staat?

Free Record Shop wilde zich bij de doorstart van vorig jaar richten op het opkopen en verkopen van restpartijen, maar dat bleek zonder al te veel resultaat, zegt ook beurscommentator Rob Jansen. De verkopen bleven dalen en ook de vooruitzichten voor het tweede kwartaal zijn niet goed. Er zijn niet zoveel mensen meer die nog cd's en dvd's kopen, in ieder geval niet voldoende om een hele keten open te houden.

Banen weg
De 55 voltijdbanen en de 35 deeltijdbanen zullen daardoor verdwijnen, meldt Jansen, terwijl de plannen om door te gaan als outlet store eigenlijk nog heel vers zijn. "Het idee was om niet meer het alllernieuwste en allerhipste op het gebied van muziek en films aan te bieden, maar oudere cd's en dvd's op te kopen uit restpartijen, om die voor een nóg lagere prijs in de winkel te leggen. Maar dan ben je wel minder actueel en krijg je minder omzet."

Jansen voorziet een race naar de bodem, 'die wel een zou kunnen eindigen in een valkuil'. "Dus alsmaar lagere prijzen is kennelijk ook niet de oplossing. Wat dat betreft zie ik wel enige overeenkomsten met Polare. Niet dat mensen niet meer lezen of niet meer van muziek houden, maar ze kopen online en luisteren digitaal. En het lijkt erop dat een winkel voor muziek of boeken toch een beetje dying business is."

Gerelateerde artikelen