Beurs18 feb '13 23:39Aangepast op 19 feb '13 05:34

Europese bonuscultuur aan banden

Auteur: Thijs Baas

Europese banken lijken zich steeds meer aan te trekken van de maatschappelijke en politieke druk om bonussen te verlagen. Zo overwegen Barclays, Credit Suisse en UBS hun bonussen tot 20 procent te verlagen.

Nederland heeft al een vrijwillige bankencode en Brussel lijkt daar vandaag nog een schepje bovenop te doen. Het Europees Parlement, onder leiding van de Britse europarlementariër Arlene McCarty, wil de bonuscultuur nog verder aan banden leggen.

Het compromis dat nu op tafel ligt is als volgt: de bonus mag maximaal één keer het jaarsalaris bedragen. Een hogere vergoeding is alleen mogelijk als een meerderheid van de aandeelhouders ermee instemt. Deze laatste toevoeging was nodig om de Duitsers mee te krijgen. De Britten daarentegen, oftewel the City, blijven zich hardnekkig verzetten, meldt FD-journalist Matthijs Schiffers vanuit Londen.

Cameron
Om er een wet van te maken moet het plan nog langs de ministers van Financiën en de Raad van Europa. En dat wordt voor premier Cameron en zijn minister weer een fijne test in aanloop naar zijn beloofde EU-referendum. Als het plan dan uiteindelijk wordt aangenomen, is het de eerste keer dat de EU een limiet aan bonussen instelt. En dan zal naar verwachting  de beperking vanaf volgend jaar ingaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen