Beurs24 apr '13 09:47Aangepast op 24 apr '13 18:05

Abvakabo wijst voorstel zorgakkoord af

Auteur: BNR Webredactie

De nullijn in de zorg is definitief van tafel. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) liet dat aan de Tweede Kamer weten naar aanleiding van het zorgakkoord, waar Abvakabo weigert aan deel te nemen.

Schippers stuurde de Kamer een brief over het zorgakkoord dat kabinet en zorgsector woensdagochtend hebben gesloten. Het kabinet had eerder aangekondigd dat de salarissen van medewerkers in de zorg vanaf volgend jaar bevroren zouden worden. In het sociaal akkoord werd dit voornemen voorlopig in de ijskast gezet, en nu gaat het helemaal niet meer door.

Tijdens een persconferentie zei Schippers: "We komen niet over een paar maanden nog eens langs voor de nullijn.'' De minister zei trots te zijn op de gemaakte afspraken. "Ik kan me niet heugen dat zo veel partijen uit de zorg zo'n breed akkoord hebben gesloten met het kabinet over een pakket maatregelen dat best ver gaat.''

Hier vind je de reacties van de regeringspartijen en van de oppositie op het sociaal akkoord

Tegenover BNR's Hans Verbeek sprak de minister over 'loon naar werk'. "De werknemers hebben loon ingeleverd, en daarmee zijn banen gered. Ik vind het erg moedig van de vakbonden dat ze dat hebben gedaan."

Dat Abvakabo niet meedoet, vindt Schippers jammer, maar ze kijkt ernaar uit om de afspraken verder uit te werken met de tien bonden die wel hun handtekening hebben gezet. "Dit gaat ook ergens over. De kern is dat de plannen in het regeerakkoord doorgaan, maar er zijn aspecten bij gekomen die betrekking hebben op de patiënten en de werknemers.''

Abvakabo niet
Voor Abvakabo zijn de bezuinigingen in de thuiszorg het grote struikelblok. De bond vreest dat ongeveer 50.000 mensen er hun baan zullen verliezen. Vanavond zal de Tweede Kamer zich over het zorgakkoord buigen. De Kamerleden besloten de agenda om te gooien om met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid het akkoord te bespreken.

De grootste vakbond liet dan ook weten dat het geen handtekening zet. Maar volgens ingewijden heeft het kabinet wel afspraken weten te maken over de hervormingen in de langdurige zorg met de overige organisaties van werkgevers en werknemers.

Nog steeds bezuinigd
Het akkoord behelst een tijdelijke verlaging van 0,5 procent van de loonsom in de hele zorgsector. Van het uitgespaarde bedrag, dat neerkomt op 1 miljard euro, worden normaliter niet de salarissen worden betaald, maar aanvullende personeelskosten zoals opleidingen, meldt het Financieele Dagblad.

Er zal wel nog steeds bezuinigd worden, benadrukt BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek: "Het kabinet wilde bijvoorbeeld driekwart korten op het budget voor huishoudelijke hulp. Dat wordt nu waarschijnlijk veertig procent." Het feit dat er minder wordt gekort dan oorspronkelijk beoogd was volgens Verbeek voor de andere bonden genoeg reden wel akkoord te gaan.

Verantwoorde manier hervormen
Van Rijn gaf zaterdag al aan dat hij eigenlijk alleen nog wachtte op Abvakabo, aangezien de overige organisaties van werknemers en werkgevers wel wilden meewerken. Ook gaf hij eerder al aan dat hij op een verantwoorde manier wil hervormen met behoud van zo veel mogelijk werkgelegenheid. De Kamer vroeg opheldering en wil als het even kan deze week nog over de ontwikkelingen praten.

Bond mist politieke wil
Abvakabo mist de politieke wil bij het kabinet om te komen tot een zorgakkoord met draagvlak. Het kabinet wees volgens de bond het ultieme voorstel af om personeel in de zorg een deel van de loonruimte te laten inleveren om zo te voorkomen dat 100.000 banen in de thuiszorg verloren zouden gaan.

Volgens voorzitter Corrie van Brenk kan Abvakabo FNV in deze tijd met historisch veel werklozen niet verantwoorden dat daar met steun van de vakbond nog tienduizenden uit de zorg zouden bijkomen.

Nieuw voorstel kabinet
Afgelopen zaterdag deed het kabinet een nieuw voorstel over de bezuinigingen op de thuiszorg. Volgens ingewijden zouden ze aangeboden hebben om het baanverlies beperkt te houden tot 30.000 werknemers. Voor mensen die zonder werk komen te zitten, moeten er sectorafspraken komen om ze te begeleiden naar ander werk.

Ook het kabinetsplan om alleen nog ouderen die de meeste zorg nodig hebben in aanmerking te laten komen voor een plek in het verzorgingshuis, is afgezwakt. Daardoor kunnen er meer ouderen terecht in deze instellingen.

Kleine contracten
Dit voorstel leidde er volgens Van Brenk toe dat nog steeds zo'n 50.000 medewerkers zonder werk zouden raken, aangezien in de thuiszorg veel mensen op kleine contracten werken.

Daarbij zit het Abvakabo niet lekker dat een akkoord over bezuinigingen en hervormingen in de zorg geen garantie biedt dat er in augustus niet alsnog wordt besloten het personeel in de zorg op een nullijn te zetten. Het zorgakkoord wordt met dit pakket voor meer dan de helft betaald met geld van werknemers en geld voor de zorg, meent de vakbond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen