Beurs1 nov '12 12:06

Kleine winst voor beurzen Europa

Auteur: BNR Webredactie

Op de Europese beurzen werden donderdag kleine winsten geboekt. De handel is relatief dun aangezien veel marktpartijen in Frankrijk, Italië, Spanje en delen van Duitsland een dag vrij hebben.

Beleggers wachten daarnaast op cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die later op de dag worden vrijgegeven.

"Het is een tamme bedoening op de beurzen en de omzetten zijn laag", stelt private banker André Sirks van Theodoor Gilissen vast. "De AEX beweegt vanaf eind juli al in een nauwe bandbreedte tussen ongeveer 325 en 337 punten. De oliesector ligt er wat vriendelijker bij na de resultaten van Shell. Voor de rest valt er weinig te beleven en is het vooral wachten op een reeks macrocijfers en bedrijfsresultaten uit de VS."

AEX 0,5 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 332,41 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 524,05 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 0,6 procent.

In Londen won BT Group 7 procent. Het Britse telecomconcern verlaagde zijn omzetprognose voor het gehele boekjaar, maar handhaafde de winstverwachting. Ook verhoogde BT zijn interim-dividend met 15 procent.

Shell won 1,1 procent
Shell klom 1,1 procent en behoorde daarmee tot de sterkste stijgers in de AEX. Het olieconcern boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan analisten hadden verwacht. Shell had in het derde kwartaal wel last van lagere olie- en gasprijzen en dunnere marges bij zijn chemiedivisie. Ook daalde de productie.

De dienstverleners aan de oliesector SBM Offshore en Fugro deden het nog beter en voerden met winsten van respectievelijk 1,9 en 1,4 procent de Amsterdamse hoofdfondsen aan.

In de MidKap stond Arcadis bovenaan met een plus van 3,3 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het advies- en ingenieursbureau handhaafde ook zijn winstverwachting.

Neways ging ruim 11 procent onderuit na een winstwaarschuwing. Volgens de producent van elektronische componenten is de terughoudendheid bij klanten sterk toegenomen.

Euro noteerde 1,2949 dollar
De euro was 1,2949 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 86,44 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen