Beurs17 feb '12 18:05

Beleggers vestigen hoop op akkoord Griekenland

Auteur: Marjan van den Berg

De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten gesloten. Er heerste optimisme over een mogelijk akkoord over noodsteun voor de Grieken.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent hoger op 328 punten. De MidKap-index steeg 1 procent tot 529 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen allebei 1,4 procent. Londen won 0,3 procent.

Griekenland
Beleggers waren hoopvol dat er maandag een akkoord wordt bereikt over extra noodsteun aan Griekenland. De Italiaanse premier Mario Monti, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Lucas Papademos zijn daar in ieder geval optimistisch over.

De Europese ministers van Financiën praten maandag opnieuw over 130 miljard euro steun voor Griekenland. Een akkoord daarover moet een bankroet van Griekenland voorkomen.

In Europa wonnen financiële fondsen door deze hoop op een akkoord. In Parijs won BNP Paribas 2,9 procent, Crédit Agricole klom 4,7 procent en Société Générale sloot 6,5 procent hoger. In Frankfurt won Commerzbank 2,6 procent en Deutsche Bank stond 1,9 procent hoger.

Uitschieters AEX
In de AEX was het aandeel Aegon de grootste stijger met een plus van 7 procent. De verzekeraar zag de winst in het afgelopen kwartaal met 75 procent afnemen, maar topman Alex Wynaendts is optimistisch over 2012. Het ergste deel van de schuldencrisis is volgens hem voorbij.

ING won 2,4 procent. Het bedrijf heeft de verkoop van de Amerikaanse internetspaarbank ING Direct USA aan Capital One afgerond.

TNT Express steeg 2,6 procent tot 6,34 euro. Nabeurs meldde TNT dat zij een overnamebod van 9 euro per aandeel van het Amerikaanse UPS verwerpt.

Dalers
Het aandeel Corio leverde 1,3 procent in. Het jaarresultaat van de vastgoedinvesteerder viel wat lager uit dan verwacht.

Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) verloor 19 procent. Het biotechnologiebedrijf wordt overgenomen door uniQure en de beursnotering zal worden beëindigd.

Euro, olie
De euro zat in de lift en was 1,3150 dollar waard, tegen 1,3075 dollar aan het einde van de Europese beurshandel donderdag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 102,95 dollar per vat en Brentolie zakte 0,8 procent tot 119,13 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen