Beurs28 jan '12 11:32

FNV bang voor toekomst TNT Express

Auteur: Harmen Simon Teunis

FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV trekken aan de alarmbel. Zij maken zich zorgen over de plannen die de "activistische" aandeelhouders Jana en AIMCO met TNT Express hebben.

De twee vakbonden zijn bang dat Jana en AIMCO van plan zijn het bedrijf verder op te splitsen. In een brandbrief vragen zij het kabinet te helpen voorkomen dat het zo ver komt.

De bonden vrezen de gevolgen voor de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid. Die angst is wordt gevoed door eerdere ervaringen met activistische aandeelhouders bij bijvoorbeeld Stork en HEMA.

Onder druk van Jana en AIMCO is TNT vorig jaar opgesplitst in PostNL en TNT Express, zeggen de bonden. Zij zijn bang dat hun strategie er nu op is gericht TNT Express in stukken te hakken en in delen te verkopen.

Winstmaximalisatie
"Wij zitten niet te wachten op een aandeelhouder die alleen maar uit is op snelle winstmaximalisatie, maar willen dat aandeelhouders ook uitdrukkelijk rekening houden met de werknemersbelangen", zeggen de vakbondsbestuurders Susan Eijgermans van Abvakabo en Egon Groen van Bondgenoten.

Jana en AIMCO zijn relatief kleine partijen, erkent Groen. PostNL heeft bijvoorbeeld een veel groter aandeel in TNT Express. "Maar het verleden heeft aangetoond dat activistische aandeelhouders alles op alles zetten om de toekomst van bedrijven naar hun hand te zetten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen