Beurs26 mrt '13 11:38

SBM Offshore heeft gouden toekomst voor zich

Auteur: Pieter van den Akker

SBM Offshore heeft de grootste order in zijn bestaan in de wacht gesleept. Dankzij die deal gaat de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie een gouden toekomst tegemoet, zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

SBM Offshore heeft dinsdag een intentieverklaring met het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras getekend. De waarde is ongeveer 2,7 miljard euro, weet Versteeg.

Dramaproject
Versteeg, die het bedrijf al zo'n 20 jaar volgt, antwoordt op de vraag waarom deze order zo belangrijk is voor SBM Offshore: "Omdat na al het gedonder bij het platform bij Yme bij Noorwegen mensen dachten dat SMB misschien wel eens geen grote opdrachten meer zou krijgen. Dat is een dramaproject geweest. Je had het over een platform van 350 miljoen dollar dat aan kosten misschien wel  tussen de 1,5 en 2 miljard heeft opgeleverd. Kortom, een grote mislukking."

Dankzij deze deal is SBM af van het hoofdpijndossier dat Yme lange tijd was, zegt Versteeg. "Dat hebben ze nu helemaal afgekocht. Daar hebben ze  een behoorlijk bedrag voor betaald. Dat ding moet nog afgebroken worden, maar dat is allemaal niet meer het risico van SBM Off Shore. Het bedrijf heeft eigenlijk een gouden toekomst, moet ik zeggen. Er wordt veel olie gevonden in gebieden waar geen pijpleidingen zijn. Dus heel veel oliemaatschappijen op de wereld denken erover om die apparatuur in te zetten. We hebben het over zo'n zestig contracten die op dit moment besproken worden. SBM wil er daar een stuk of twintig van pakken de komende jaren. Vandaar die gouden toekomst."

Tanker
Hij gaat verder: "Nu zie je dat SMB Offshore toch wel de kennis en kwaliteit in huis heeft om zo'n grote order binnen te halen. Het gaat om heel grote schepen. Daar wordt dan voorop een boei aan gelast of zelfs aan dek gezet. Rond die boei kan de tanker als windvaantje draaien. Zo kan je een tanker op volle zee afmeren. Je hebt het over een olietanker die 300 meter van de kust afgemeerd wordt en dan olie uit de zeebodem op meer dan 2000 meter diepte omhoog pompt en dat in het dek laadt. Met een shuttletanker wordt die olie afgevoerd. Je kan die systemen gebruiken om olievelden te ontwikkelen waar geen pijpleidingen liggen."

Leaseportefeuille
Wat SBM precies gaat doen in Brazilië? "Ze gaan daar een tanker neerleggen waaraan een boei wordt vastgemaakt. Via die boei wordt olie uit de grond getrokken en in de tanker geladen. Ze gaan dat samen met een lokaal bedrijf doen. Die dingen worden gehuurd door Petrobras voor twintig jaar. Dat betekent dat SMB twintig jaar inkomsten krijgt uit zo'n tanker. SBM heeft een portefeuille van ongeveer twintig tankers en ze hebben een divisie die apparatuur maakt. Dat betekent dat de leaseportefeuille uitgebreid wordt."

De divisie die apparatuur ombouwt heeft de afgelopen jaren weinig opdrachten gekregen: in 2011 voor 5 miljard en het afgelopen jaar nog geen miljard. Versteeg: "Kortom, daar dreigde wat onderbezetting. Nu ze twee van die tankers moeten ombouwen, is dat probleem voorlopig ook weer opgelost."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen