Beurs12 mrt '13 18:21

Kalme beursdag met vuurwerk van SBM

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen kwamen dinsdag amper van hun plek. Het aandeel SBM Offshore kwam wel van z'n plek, en hoe: 20 procent koerswinst.

De AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 352,06 punten en de MidKap-index ging 0,4 procent vooruit tot 543,45 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen beide 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,2 procent inleverde.

De handel trok zich weinig aan van de waarschuwing van de president van de Duitse centrale bank Jens Weidmann. Volgens Weidmann is de Europese schuldencrisis nog niet voorbij en heeft de eurozone slechts een deel van het vertrouwen teruggewonnen dat verloren is gegaan door de crisis.

Uitschieters
SBM Offshore (plus 20,6 procent) zette een dikke streep onder het probleemproject Yme in Noorwegen. Het bedrijf en opdrachtgever Talisman Energy hebben besloten het project te ontmantelen en om bestaande contracten en arbitrage te beëindigen. SBM betaalt Talisman 470 miljoen dollar (361 miljoen euro) om bij te dragen in de kosten van de ontmanteling. "Een geweldig resultaat. Nu is er duidelijkheid'', zegt een analist van Rabobank. "Het alternatief was een jarenlange juridische strijd.''

In de MidKap stegen de bouwers Heijmans en BAM respectievelijk 4,4 en 3,6 procent. Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen krijgen mogelijk een grotere rol bij het verstrekken van hypotheken. Dat moet helpen de woningmarkt vlot te trekken. BAM bevestigde verder in de race te zijn om het nieuwe Europese hoofdkantoor van Google in Londen te bouwen.

Het aandeel Telegraaf Media Groep (TMG) zakte 7 procent. De slechte advertentiemarkt en de teloorgang van socialenetwerksite Hyves blijven TMG met grote problemen opzadelen. Het mediabedrijf zakte vorig jaar opnieuw in de rode cijfers en voorziet voorlopig weinig verbetering.TMG schreef 36,5 miljoen euro af op de waarde van Hyves en gaat bezuinigingen sneller doorvoeren.

In Londen steeg Antofagasta 3 procent. Het mijnbouwbedrijf boekte in 2012 iets meer winst dan verwacht. De omzet steeg met bijna 11 procent, ondanks een daling van de prijs van koper. Ook werd het dividend meer dan verdubbeld.

Euro, olie
De euro was 1,3026 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op maandag.

De prijs van Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 92,88 dollar per vat. Brentolie werd met 109,93 dollar per vat juist 0,3 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen