Beurs30 nov '12 08:54

Argentinië achtervolgd door belazerde beleggers

Auteur: Pieter van den Akker

Argentinië belazerde beleggers. En dat achtervolgt ze nog steeds.

Image

Er is in obligatieland veel te doen om Argentinië. Het land werd veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 1 miljard aan Amerikaanse hedgefunds. Maar het hof van Beroep in New York heeft bepaald dat dat voorlopig toch nog niet hoeft. Maar daarmee is de zaak nog niet af.

Inflatie per maand 50 procent
Obligatiestrateeg van ABN Amro Roel Barnhoorn zegt dat hedge funds nog geld willen van Argentinië en dat de oorzaak daarvan in 2002 ligt. "In 2002 had Argentinië de jaren ervoor natuurlijk een militair regime gehad. Daarna is de economie in een crisis gevallen. Dat wil zeggen dat er een enorm grote inflatie kwam. Dan praten we niet over 2 of 3 procent zoals we in Europa hebben, maar over echt grote inflatie van wel 50 procent per maand. Dat is ongeveer 2000 procent op jaarbasis."

Kapitaalvlucht
Dat leidde tot een vlucht van kapitaal uit het land, weet Barnhoorn nog. "Argentinië kon op dat moment niet meer aan de schulden voldoen."

Wetgeving
Het ligt misschien voor de hand om boos te zijn op een land dat er niet alles aan doet om terug te betalen. Maar je kan het niet afdwingen, toch? "Nee, die krachten heb je niet. Maar een land gaat verplichtingen aan. Dat kan op je eigen lokale wetgeving zijn of op Amerikaanse wetgeving."

En daarin zit 'm nou net de crux, zegt Barnhoorn. "Ze hebben geleend op Amerikaanse wetgeving, die kan je niet veranderen. Ze hebben wel schulden met betrekking tot hun eigen wetgeving veranderd. Ze hebben vastgelegd in de wet dat dat nooit meer wordt terugbetaald. Maar het gaat nu om de Amerikaanse wetgeving."

Schulden afgewaardeerd
In de obligaties die uitgegeven zijn onder Amerikaanse wetgeving staat een regel dat 'uw schuld en mijn schuld gelijkwaardig zijn', legt hij uit. "Dus als uw schuld wordt afgewaardeerd, dan moet ook mijn schuld worden afgewaardeerd. Net zoals met Griekenland zijn schulden afgewaardeerd met 70 procent. Veel beleggers hebben dat voorstel met een nieuwe schuld geaccepteerd."

Maar er zijn ook beleggers die niet akkoord zijn gegaan met dat voorstel, zegt Barnhoorn. "Die zeggen dat er nooit een goed gesprek is geweest over hoe ze daarmee moeten omgaan." Dat is kortom de groep die het oorspronkelijke bedrag terug wil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen