Beurs28 nov '12 07:53

Fitch verwacht wanbetaling Argentinië

Auteur: BNR Webredactie

Kredietbeoordelaar Fitch verwacht dat Argentinië binnenkort niet meer aan zijn financiële verplichtingen zal voldoen. Het ratingbureau verlaagde de kredietwaardigheid van het land met vijf stappen.

Daarmee bevindt het land zich in een van de laagste categorieën: CC.

Een Amerikaanse rechter bepaalde eerder deze maand dat Argentinië voor 15 december ruim een miljard euro aan achterstallige leningen moet terugbetalen. Die verplichtingen stammen uit de diepe economische crisis van 2001, toen Argentinië besloot alle betalingen aan internationale schuldeisers op te schorten.

Waarschuwing
Argentinië weigert de schulden te betalen, omdat die in handen zouden zijn van speculatieve beleggers die niet hebben meegewerkt aan de herstructurering van de Argentijnse schuldenberg. Fitch waarschuwde dat een weigering om de schuld op tijd te voldoen zal worden opgevat als wanbetaling.

De huidige situatie ondermijnt volgens Fitch het vertrouwen in Argentinië. Dat vertrouwen staat al onder druk door de verslechterende overheidsfinanciën van het land en de toenemende staatsbemoeienis in verschillende sectoren van de economie, aldus de kredietbeoordelaar.

Gerelateerde artikelen