Beurs20 aug '13 11:25

Aanpak malafide uitzendbureaus werpt vruchten af

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het gaat goed met de aanpak van malafide uitzendbureaus, stelt de overheid. Sinds vorig jaar een interventieteam werd opgericht om de werkverschaffers aan te pakken, zijn al 84 uitzendbureaus onder de loep genomen.

In totaal is al voor 3,3 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd. Volgens Henk Dammers, projectleider van het interventieteam, is het succes van de aanpak af te meten aan het gegeven dat de uitzendbureaus die door het team zijn aangepakt, opgeheven zijn. Maar in sommige gevallen zijn de werkzaamheden overgenomen door andere wél gecertificeerde uitzendbureaus.

"We zien ook dat werknemers die eerst bij de malafide tak aan het werk zijn geweest, overstappen naar andere uitzendbureaus", zegt Dammers.

Misstanden
Tijdens het onderzoek kwam het team tal van misstanden tegen. Dammers geeft een bloemlezing: "Mensen die minimumloon in het vooruitzicht kregen moesten uiteindelijk tegen stuksloon werken. En om dat loon binnen te halen moesten ze anderhalf tot twee keer zo lang werken. Ze moeten soms ook onredelijke boetes betalen voor rare gedragingen, zoals het schuin parkeren op het bedrijfsterrein of enkele minuten te laat komen. Er werd in sommige gevallen ook gewerkt met illegalen. Of belastingen werden niet afgedragen."

Om te zeggen dat georganiseerde misdaad achter deze malafide bureaus zit, gaat Dammers te ver. "Het is wel zo dat heel vaak dit soort feiten worden uitgehaald door mensen die wel weten waar ze mee bezig zijn en zich verstoppen in een wirwar van BV’s en andere rechtspersonen. Daardoor is het heel moeilijk om tot de kern van de zaak te komen. Maar met ons interventieteam lukt dat aardig."

Onderbetaald personeel krijgt hun geld alsnog
De opgelegde boetes gaan rechtstreeks naar de staatskas. Maar gedupeerden kunnen zich nog altijd melden, om toch nog aan hun zuurverdiende centen te komen. "Als mensen zijn onderbetaald, leggen wij een verplichting op om na te betalen, op straffe van een dwangsom als daar niet aan voldaan wordt. Dat kunnen bedragen zijn van circa 1000 euro per dag die je niet nabetaalt. Het is wel de bedoeling dat dit gebeurt."

Gerelateerde artikelen