Beurs6 apr '13 10:06Aangepast op 6 apr '13 19:40

Problemen bij ING houden aan

Auteur: Fleur de Bruijn

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar de cyberaanval die vrijdag Nederlandse banken in de problemen bracht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het team High Tech Crime van de politie onder gezag van het landelijk parket.

Dat maakte een woordvoerder van het OM zaterdag bekend.

ING kondigde zaterdag aan aangifte te gaan doen naar aanleiding van de aanval. In afwachting van die aangifte beginnen politie en OM alvast met het onderzoek.

Door de cyberaanval, de DDos-aanval, ontstonden er grote problemen met internetbankieren en met iDeal.

DDoS staat voor distributed denial of service. Dat betekent dat mensen vanaf verschillende plekken een specifieke website bestoken met grote hoeveelheden data, waardoor de server vastloopt. Het lijkt dan alsof heel veel mensen tegelijk een site bezoeken, waardoor hij overbelast raakt.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken ging het niet om hacken.

Zaterdag waren de problemen met iDeal voor klanten van ING nog niet voorbij. Currence, het bedrijf achter iDeal, laat weten dat zo'n 30 procent van de ING-klanten zaterdag problemen ondervindt met het online betalingssysteem.

iDeal
Klanten van ING die zaterdagochtend wilden internetbankieren, konden niet altijd direct inloggen op de site of de mobiele app. Van een storing was echter geen sprake, zei de woordvoerder. "Door de drukte lukt het niet altijd om in één keer in te loggen. Dan vragen wij klanten het op een later tijdstip nog een keer te proberen.''

Currence kon zaterdag nog niet zeggen of ze ook aangifte gaat doen. "iDeal is gebaseerd op het internetbankieren van de banken die het aanbieden. We moeten eerst uitzoeken of aangifte wel kan'', liet een woordvoerster weten.

Blok in sepia
Stef Blok, minister van Binnenlandse Zaken zei bij Tros Kamerbreed dat de huidige problemen bij banken iets van alle tijden is. "Banken blijven kwetsbaar. Ik heb vroeger bij een bank gewerkt en toen was je bang dat je werd overvallen."

Het kabinet houdt de huidige situatie scherp in de gaten, zei Blok, maar het is een zaak van de bank om dergelijke aanvallen af te weren. Om dit uit te leggen, gebruikt de minister weer een synoniem uit het verleden. "De aanpak van bankrovers is voor de politie, maar het is de taak van de bank om het alarm aan te zetten en de kluis op slot te doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen