Beurs14 dec '12 16:12

Uitslag telecomveiling komt pas nabeurs

Auteur: BNR Webredactie

Het Agentschap Telecom zal vrijdag na het sluiten van de Amsterdamse beurs de uitslag van de telecomveiling bekendmaken, dat meldt een woordvoerster.

De veiling kan de telecommarkt namelijk flink overhoop gooien.

De gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) zijn nu in het bezit van KPN, T-Mobile en Vodafone. Ook de extra frequentieruimte die vrijkomt in de 800 MHz band, uitermate geschikt voor de nieuwst mobiele technologie LTE (4G), is in de veiling meegenomen.

Daarbij is een deel van de ruimte gereserveerd voor nieuwkomers. In totaal doen er vijf spelers mee. Wie dat zijn is niet bekendgemaakt, maar de drie gevestigde spelers maken daar in ieder geval deel van uit. Daarnaast zijn Tele2 en de samenwerkende kabelaars UPC en Ziggo de meest genoemde namen.

Hogere opbrengsten
RTLZ meldde vrijdag dat de veiling waarschijnlijk veel meer gaat opbrengen dan een eerder genoemd bedrag van 470 miljoen euro. De zender spreekt van een miljardenmeevaller voor de overheid. In 2000 leverde een geruchtmakende veiling van UMTS-licenties de Nederlandse staat in totaal omgerekend 2,7 miljard euro op. De hoge opbrengst van toen werd veroorzaakt door de internethype.

Uit recente veranderingen op de Franse markt blijkt dat een nieuwe speler een volwassen telecommarkt flink kan opschudden. Iliad wist daar dit jaar onder de merknaam Free met agressieve prijsvoering in 6 maanden tijd een marktaandeel van 5,4 procent te verwerven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen