Beurs14 dec '12 17:50Aangepast op 14 dec '12 20:09

Telecomveiling goed voor 3,8 miljard euro

Auteur: Thijs Baas

De frequentieveiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet heeft 3,8 miljard euro opgebracht. Nieuwkomer Tele2 verwierf ook een frequentie.

Dat meldde het ministerie van Economische Zaken. KPN tastte diep in de buidel met een bod van 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen in de 800, 900 en 1800 MHz-band en in de 2,1 en 2,6 GHz-band.

Daarmee moet KPN in staat zijn om te starten met het aanleggen van de nieuwe generatie mobiele technologie LTE. KPN zal in februari 2013 als eerste telecombedrijf LTE-diensten gaan aanbieden. Halverwege het jaar streeft KPN al naar een dekking van 50 procent . "Hoe we dit gaan doen, maken we in januari bekend'', zegt topman Eelco Blok.

Dividendvoorspelling
Om geld vrij te maken, verlaagde KPN vrijdag zijn dividendvoorspelling. Het concern betaalt nu over 2012 geen dividend uit en verlaagt zijn dividenduitkering over 2013 naar 0,03 euro per aandeel. Eerder dit jaar verlaagde KPN zijn dividendverwachting al van 0,90 euro per aandeel naar 0,35 euro per aandeel.

De hoge prijs is volgens het concern het gevolg van het veilingmodel. Een groot verschil met de UMTS-veiling in 2000, toen KPN ook veel geld moest betalen en in grote financiële problemen kwam, is volgens de topman dat mobiele data zich inmiddels lang en breed heeft bewezen.

T-Mobile betaalt ruim 910 miljoen euro voor 15 vergunningen verspreid over drie banden. Nieuwkomer Tele2 is bijna 161 miljoen euro kwijt voor vergunningen die het verwierf in de 800 MHz-band. De gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) waren tot nu toe in het bezit van KPN, T-Mobile en Vodafone. Ook de extra frequentieruimte die vrij kwam in de 800 MHz band, uitermate geschikt voor de nieuwst mobiele technologie LTE (4G), werd in de veiling meegenomen.

"We hebben gekregen wat we willen", zegt een Vodafone-woordvoerder. "Dit stelt ons in staat om in de komende zomer op grote schaal 4G-diensten aan te gaan bieden. 1,38 miljard euro is een fors bedrag, maar gezien de enorme groei in het gebruik van mobiel internet is het van groot belang om de uitrol van 4G door te kunnen zetten.''

Ook Thomas Berlemann, algemeen directeur T-Mobile Nederland, is zeer tevreden met het 'uitstelende veilingresultaat'. "We hebben de ideale combinatie van frequenties bemachtigd die onze positie in mobiel internet nog sterker maakt. Naast de uitrol van 4G-internet zijn we in staat onze huidige dienstverlening verder te optimaliseren, zoals de dekking binnenshuis en in afgelegen gebieden van Nederland.''

Miljardenmeevaller
RTLZ meldde eerder al dat de veiling waarschijnlijk veel meer gaat opbrengen dan een eerder genoemd bedrag van 470 miljoen euro. De zender spreekt van een miljardenmeevaller voor de overheid. In 2000 leverde een geruchtmakende veiling van UMTS-licenties de Nederlandse staat in totaal omgerekend 2,7 miljard euro op. De hoge opbrengst van toen werd veroorzaakt door de internethype.

Terugverdienen
"Ze gaan het terugverdienen. Sterker nog: ze zijn daar continu mee bezig", zegt Tim Poulus, analist van Telecompaper. Op dit moment zijn de providers nog druk bezig met het terugbetalen van de UMTS-frequenties van elf jaar geleden, maar zeker met de komst van zaken als Facebook en Youtube valt deze opbrengst nog behoorlijk mee. Er werd toen met veel meer verwachtingswaarde geboden dan vandaag."

"Nu betalen ze 3,8 miljard euro voor meer spectrum, langere looptijden en minder risico. Met nieuwe technologie mag de prijs omhoog, aan de andere kant komt er een vierde speler bij en als die het een beetje leuk aanpakt gaan de tarieven gewoon een beetje omlaag. En dat zal gefaciliteerd worden door die vierdegeneratietechnologie, die weer veel sneller is dan de derde generatie."

Meer betalen
De providers verdienen vooral aan de data-abonnementen, legt Poulus uit. "Ze zullen op zoek gaan naar goede proposities; meer snelheid, dan moet je meer euro's betalen, meer MB's downloaden, dan moet je ook meer euro's betalen."  T-Mobile gaat ervan uit dat 4G al in 2013 beschikbaar wordt voor de consument. "Het is een kwestie van in al die basisstations een aantal nieuwe kastjes hangen."

Het enige wat succes in de weg kan staan zijn de alom oprukkende wifi-hotspots. "Dat is de reden dat Ziggo en UPC afgehaakt. Toch zijn de providers alleen maar blij met wifi. "Ze raken daardoor een stuk verkeer kwijt, want er is gewoon veel te veel verkeer voor die netwerken. Maar zeker: het is absoluut een punt."

Minister Kamp
"Met de komst van Tele2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Hierdoor kan mobiel internet in Nederland blijven groeien", zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een reactie. Hij denkt dat bedrijven en consumenten kunnen profiteren. "Dit brengt nieuwe kansen voor de telecomsector en de Nederlandse economie."

KPN, T-Mobile en Vodafone
De gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) zijn nu nog in het bezit van KPN, T-Mobile en Vodafone. Maar de meest aantrekkelijke frequentieruimte is de 800 MHz-band. Deze is uitermate geschikt voor de nieuwste mobiele technologie LTE (4G). Een voordeel van een relatief lage frequentie is dat het bereik relatief groot is en dat het gemakkelijk door muren heen gaat.

Bij de 31 oktober begonnen telecomveiling werd extra frequentieruimte geveild waarmee de weg wordt vrij gemaakt voor supersnelle mobiele toepassingen. Eerder werd ervan uitgegaan dat de veiling van de gsm-frequenties zeker 500 miljoen euro zou opbrengen.

Opbrengst
Het resultaat van 3,8 miljard euro overtreft de opbrengst van de beruchte UMTS-veiling in 2000. Omgerekend leverde de UMTS-veiling ongeveer 2,7 miljard euro op. De hoge opbrengst van toen werd veroorzaakt door de internethype en bracht KPN in grote financiële problemen.

De vergunningen voor de diverse frequenties gaan in de loop van 2013 in en hebben een looptijd van 17 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen