Beurs1 feb '13 08:19Aangepast op 1 feb '13 19:32

Redding SNS kost staat direct 3,7 miljard euro

Auteur: Anne-Greet Haars

SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse staat. De nationalisatie van SNS zal de staat 3,7 miljard euro gaan kosten. Lees hier alles over de nationalisatie.

Minister Jeroen Dijsselbloem wond er geen doekjes om: de staat zal flink in de buidel moeten tasten voor de nationalisatie van SNS. Maar een alternatief was er niet, wat hem betreft. "Zonder ingrijpen was SNS onherroepelijk failliet gegaan." Een van de aanwijzingen dat de tijd begon te dringen was de toenemende dreiging van een bankrun in de afgelopen periode. De mededeling van Dijsselbloem leidde tot wisselende reacties.

Hoe pijnlijk ook, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zag echt geen andere mogelijkheid dan het inzetten van publieke middelen om SNS te redden.

Banken betalen mee
De Nederlandse banken zullen voor 1 miljard euro meebetalen aan de redding van SNS. Dat zal gebeuren in de vorm van een resolutieheffing. Hoogleraar Jaap Koelewijn laat weten daar weinig in te zien. "Ik vind het heel opmerkelijk dat de banken er 1 miljard aan mee moeten betalen. Je had beter de obligatiehouders kunnen laten bloeden in plaats van andere banken."

MKB: 'Nationalisatie slecht voor kredietverlening'
MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel maakt zich zorgen over de kredietverlening aan bedrijven, nu banken moeten gaan meebetalen aan de redding van SNS Reaal. Dat zei hij vrijdag op BNR. 

De eenmalige heffing op de banken van in totaal één miljard euro, heeft volgens Biesheuvel zeker gevolgen voor de kredietverlening aan het bedrijfsleven, omdat deze ook zonder de heffing al zwaar onder druk staat.

Rutte: 'mismanagement' bij SNS
Premier Mark Rutte stelt dat de problemen bij SNS Reaal zijn ontstaan door "mismanagement''. Hij zei dat vrijdag in reactie op de nationalisatie van de bank. Hij wil deze nationalisatie niet vergelijken met het redden van banken op het hoogtepunt van de kredietcrisis eind 2008. "Toen hadden we een ernstige systeemcrisis waarin banken dreigden om te vallen. Deze situatie is echt anders. Nu hebben we te maken met mismanagement bij de bank.''

Rutte deelt daarmee de zorg van MKB-voorzitter Hans Biesheuvel, die daar eerder vandaag op BNR op wees. De zorgen komen voort uit het feit dat de overige banken 1 miljard euro moeten meebetalen voor de redding van SNS, en dat kunnen de banken dus niet meer uitgeven aan bedrijfskredieten.

Politieke reacties: wisselend
De meeste politieke partijen zijn akkoord met de nationalisatie, omdat ze begrijpen dat de beslissing onvermijdelijk was. Wel zijn de partijen zeer teleurgesteld dat er opnieuw een bank genationaliseerd moest worden.

Vraagtekens
CDA-europarlementariër Corien Wortmann zet haar vraagtekens bij het toezicht van De Nederlandsche Bank, het ministerie van Financiën en de Kamer op SNS Reaal.

Nederlandse banken
De Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN Amro verwelkomen de nationalisatie van branchegenoot SNS Reaal. De nationalisatie is volgens hen "begrijpelijk'' en "noodzakelijk'' voor de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector.

Nieuwe topman
Gerard van Olphen wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal. Van Olphen is nu nog financieel directeur bij verzekeringsmaatschappij Achmea. De nieuwe topman gaat 550.000 euro per jaar verdienen.

VEB naar de rechter
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is ontevreden en ziet zelfs voldoende aanknopingspunten om naar de rechter te stappen. "De wet moet worden getoetst door de rechter. Het was fraaier geweest als een private oplossing was gevonden en ook bij de urgentie van deze actie hebben we ook vragen."

FNV de boot in
De nationalisatie van SNS Reaal treft ook FNV Bondgenoten. Een oude vordering van 20 miljoen euro die de vakbond nog open had staan bij SNS Reaal is waarschijnlijk niet meer te innen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen