Om de gevolgen voor de schatkist te verzachten, wil Dijsselbloem dat de andere Nederlandse banken deze eenmalige heffing betalen. "Dat is mede gerechtvaardigd omdat de banken hoge kosten zouden hebben gehad bij een faillissement van SNS Bank", aldus Dijsselbloem in zijn verklaring.
Soort boete
Koelewijn: "De Nederlandse banken hebben niet bijgedragen aan het faillissement van SNS Property Finance. Dat was echt een individueel probleem. Ik vind het heel raar dat ze nu via een soort boete één miljard moeten gaan betalen. Maar ik denk dat Dijsselbloem dat moet doen om het politiek te verkopen. Het verbaast me buitengewoon."
“Hier zit de crux van het depositogarantiestelsel. Je laat banken die zich prudent hebben opgesteld meebetalen aan een bank die en wild vastgoedavontuur is begonnen. En dat klopt natuurlijk niet.”
Obligatiehouders
Volgens Koelewijn had men beter de 'gewone' obligatiehouders kunnen laten bloeden in plaats van andere banken. "De obligatiehouders zaten in die bank en wisten het. De andere banken stonden erbij en keken er naar en konden er heel weinig aan doen. Dat is mijn grote probleem wat ik bij deze beslissing heb. De rekening wordt niet precies neergelegd, daar waar ‘ie hoort. Aandeelhouders komen aan de beurt, achtergestelde leningen komen aan de beurt. Maar het had me maatschappelijk gezien goed geleken om ook de obligatiehouders mee te laten betalen.”
Achtergestelde obligaties
De houders van achtergestelde obligaties van de holding en het bankbedrijf van SNS Reaal krijgen hun geld niet terug; de achtergestelde obligaties van het levensverzekeringsbedrijf worden wél terugbetaald.
Niet aangedurfd
Hoogleraar monetaire economie Ivo Arnold denkt men - op advies van De Nederlandsche Bank - het niet heeft aangedurfd om ook de gewone obligatiehouders mee te laten betalen. "Dat proef je duidelijk in de beredenering van Dijsselbloem.”
Ook vindt Arnold de oplossing vrij voorzichtig. "Dat hadden ze nog rigoureuzer kunnen doen.”