Dijsselbloem en DNB spreken om half 9. Redding SNS?
De overheid gaat SNS Reaal nationaliseren. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat een zelfstandig voortbestaan uitgesloten is.
Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar. Om half 9 komnen minister Dijsselbloem en directeur toezicht Jan Sijbrand van DNB met een toelichting. Moody's heeft SNS Reaal verlaagd van caa3 naar caa1. Onderwerp van de persconferentie is niet bekend, maar verwacht wordt dat Dijsselbloem en Sijbrand met meer informatie naar buiten komen over de redding van SNS Reaal. De bankverzekeraar staat op het randje van de afgrond, door grote problemen bij z'n vastgoedtak Property Finance. De redding zou moeten komen van private investeerders, of van de Staat.
Ministerie
Pieter Couwenberg, van het FD, is ervan overtuigd dat Dijsselbloem een knoop heeft doorgehakt en gaat zeggen wat hij met SNS gaat doen. "Het ministerie is al heel lang bij de zaak betrokken, en de afgelopen weken is de druk zo enorm toegenomen door de media-aandacht. Opvallend genoeg is er geen paniek ontstaan dat spaargeld is weggelegd. Maar als er scenario's uitlekken, weet je dat de minister een knoop moet doorhakken."
Te meer daar SNS zelf al naar buiten bracht dat het uiterlijk 14 februari bij de bekendmaking van de jaarcijfers wat gaat zeggen. "En wil je dat doen in zo'n complex dossier als bank, dan moet je ruim van tevoren wel akkoord hebben over hoe dat eruit gaat zien. SNS is een beursgenoteerde onderneming, dus het is logisch om voorbeurs of nabeurs naar buiten te brengen."
Opties
Er passeerden uiteindelijk drie varianten de revue. De eerste is de zogenaamde private oplossing. Een groep investeerders rondom private equity-fonds CVC 1,8 miljard op tafel wil leggen aan vers kapitaal en dat een bad bank komt om het vastgoedprobleem over te hevelen. Ook kan de overheid ASR verkopen aan SNS. "Dan hebben ze zo'n sterke balans dat ze het probleem van het vastgoed kunnen managen."
De derde, simpelste maar ook meest verstrekkende optie is nationalisatie. "Niemand staat daarom te springen. Je wilt het het liefst door markten laten oplossen en als je het op je eigen balans neemt, zie er dan maar tegen een fatsoenlijke prijs weer van af te komen."
Overheidssteun
Volgens Moody's zegt dat sprake is van een "zeer grote waarschijnlijkheid" dat de bank en verzekeraar overheidssteun nodig geeft om overeind te blijven. Het kredietbureau waardeerde ook het bankonderdeel SNS Bank en de verzekeringsdivisies van het bedrijf af, met het vooruitzicht op verdere afwaarderingen.
SNS Reaal is in grote moeilijkheden geraakt door problemen bij zijn vastgoedtak Property Finance. De bank en verzekeraar praat nog altijd met private partijen over een oplossing voor zijn financiële problemen door middel van een kapitaalinjectie. Of dat lukt is nog lang niet zeker, benadrukte het noodlijdende bedrijf donderdag opnieuw.