Beurs8 dec '11 21:49

Verhagen wil doorgaan met veiling frequenties

Auteur: BNR Webredactie

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken wil gewoon doorgaan met de aanstaande veiling van telecomfrequenties.

Verhagen voelt er niets voor om de opzet van de veiling aan te passen. De voorwaarden van de veiling nu herzien, leidt tot vertraging en dat kan nadelig uitpakken voor de consument, zei Verhagen donderdag in overleg met de Tweede Kamer.

Tijdens het debat werd gesproken over een onderzoek dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) uitvoert. De grote telecombedrijven KPN, Vodafone en T-Mobile zouden zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan prijsafspraken.

Zorgen over gebrek aan concurrentie
Een deel van de Tweede Kamer maakt zich al een tijd zorgen over een gebrek aan concurrentie op de markt voor mobiel bellen, sms'en en mobiel internetten. Daarom bewoog een meerderheid Verhagen er eerder al toe om bij de veiling, die voor zomer 2012 gepland staat, meer ruimte te geven aan nieuwkomers. De concurrentie van mogelijk twee nieuwe partijen leidt tot lagere prijzen, zo is de gedachte.

Nog meer ruimte
Maar vanwege de mogelijk illegale praktijken van de drie grote bedrijven, vroeg een deel van de Kamer tijdens een debat aan Verhagen of hij niet nóg meer ruimte wil geven aan nieuwe partijen. De PVV, het CDA en PvdA hadden wel oren naar het onderzoeken van de mogelijkheden hiervan.

Nog langer wachten
Maar uitstel betekent volgens Verhagen dat consumenten nog langer moeten wachten op meer nieuwkomers. Bovendien kan een vertraagde veiling de continuïteit van het gsm-verkeer in gevaar brengen. De Kamer leek gevoelig voor de argumenten van de bewindsman, maar stemmingen over voorstellen volgen nog.

Klokkenluiders
De invallen door de NMa volgden op informatie van twee klokkenluiders uit de telecomsector met wie PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel contact had gekregen na eigen onderzoek. De SP vroeg zich af waarom de NMa niet op basis van eigen informatie kon handelen.

Verhagen hield vol dat de NMa dit "de hele tijd scherp in de gaten" heeft gehouden.

Gerelateerde artikelen