Beurs12 feb '13 10:42Aangepast op 12 feb '13 11:32

Gat door gas in schatkist

Auteur: Fleur de Bruijn

Een van de grootste gasleveranciers van de Europa snijdt fors in de prijzen. Het Russische Gazprom wil zo onder meer de concurrentie aangaan met de Amerikanen. Dat is natuurlijk goed voor de consument, maar niet zo fijn voor de schatkist.

Het is niet opgepakt door de wereldpers: het nieuws van vrijdag dat Gazprom dit jaar 4,7 miljard dollar zal snijden in gasprijzen.

Het is echter wel een nieuwtje met grote gevolgen voor de Nederlandse schatkist, denkt René Peters, directeur Gastechnologie bij TNO. “De Russen hebben aangegeven dat ze de prijs van gas niet langer willen koppelen aan de prijs van olie. Dat betekent ongetwijfeld dat de prijs significant gaat dalen.”

Vraag en aanbod
Peter erkent dat dit voor de gebruiker van gas aantrekkelijk klinkt, maar dat het voor Nederland als grote gasproducent geen goed nieuws is. “De prijs wordt steeds meer bepaald door de markt van vraag en aanbod. Op het moment dat de Russen hun prijs verlagen, zullen wij dat ook moeten doen. Dat betekent dat we ook minder voor ons eigen gas krijgen. Dit zal direct leiden tot lagere inkomsten voor de staat.”

Schatkist
Hoeveel de schatkist zal moeten missen, hangt volgens Peters af van de prijsontwikkeling. “Wij produceren in Nederland zo’n 80 miljard kuub gas per jaar en daar vangen we voor de schatkist zo’n twaalf miljard mee. De inkomsten zijn afhankelijk van hoe de prijzen in langetermijncontracten naar beneden gaan.”

Schaliegas
Dat de Amerikanen bezig zijn met schaliegas is een indirecte reden voor de Russen om te stunten met hun gasprijzen, legt Peters uit. De Amerikanen zullen dankzij dat schaliegas minder afhankelijk zijn van gas van buiten de VS.

Daarnaast zorgt de nieuwe gasbron voor een overschot. "Daar komt ook het vloeibare aardgas uit gebieden uit het Midden-Oosten bij en dat betekent dat de prijs van gas sowieso onder druk staat.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen