Beurs30 mei '13 15:34

Nederland zakt op concurrentieranglijst

Auteur: BNR Webredactie

Nederland is gedaald op de ranglijst van meest competitieve landen die het Zwitserse economisch onderzoeksinstituut IMD jaarlijks uitbrengt. Ten opzichte van vorig jaar daalde Nederland van de 11e naar de 14e plek.

In 1997 stond ons land nog op plaats 4.

IMD vindt dat er vraagtekens kunnen worden gezet bij de stevige bezuinigingen die veel landen in de Europese Unie, waaronder Nederland, nu doorvoeren. De sterke positie van de Verenigde Staten en Zwitserland, die de lijst aanvoeren, en het nieuwe beleid in Japan doen de discussie over bezuinigingen oplaaien, concludeert IMD.

Volgens IMD "zijn structurele hervormingen onvermijdelijk, maar is groei een voorwaarde voor een sterke concurrentiepositie''. Stevige bezuinigingen hebben daarnaast een negatieve invloed op de sociale cohesie, die wel nodig is om welvaart te handhaven, vindt het onderzoeksinstituut.

VS terug op de eerste plek
De VS zijn dit jaar teruggekeerd naar de eerste plek op de lijst, nadat het land in 2012 deze plaats even moest afstaan aan Hongkong. Op plaats twee staat Zwitserland, dat in 1997 nog buiten de top tien viel. Japan, waar de regering eerder dit jaar een krachtig stimuleringsprogramma voor de economie aankondigde, is gestegen van de 27e naar de 24e plek.

In Europa zijn verder Zweden, Noorwegen en Duitsland de meest competitieve landen in de top-10. Hun succes berust onder meer op de export, hun maakindustrie, een sterke mkb-sector en begrotingsdiscipline. Aan de andere kant herbergt Europa ook de meerderheid van de landen die sinds 1997 vijf of meer plaatsten naar beneden zijn gezakt.

Veranderende omgeving
Nederland, Luxemburg en Finland moeten hun positie "aanpassen aan een veranderende omgeving'', stelt IMD. De landen in Zuid-Europa liepen toch al achter met de modernisering van hun economie en zuchten nu ook onder enorme bezuinigingsprogramma's.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen