Beurs14 mrt '13 10:42

Krimp in detailhandel, groei in de export

Auteur: BNR Webredactie

De handel van Nederland met het buitenland heeft in januari een overschot opgeleverd van 4 miljard euro. Dat maakte het CBS donderdag bekend.

In januari 2012 bedroeg het Nederlandse handelsoverschot nog 3,6 miljard euro. De waarde van de export steeg in de eerste maand van dit jaar op jaarbasis met bijna 6 procent tot 36,3 miljard euro. De waarde van de import ging met ruim 5 procent omhoog tot 32,4 miljard euro.

Volgens het CBS groeide de handel met EU-landen sterker in waarde dan de handel met landen buiten de EU.

Banen scheppen
Volgens minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vergroot het stijgende handelsoverschot de hoop op herstel. "De groei van de export laat zien dat de weg uit de crisis via het buitenland loopt. Buitenlandse handel schept binnenlandse banen. Uit de cijfers blijkt dat we sterk blijven profiteren van onze rol als gateway naar Europa. Daar blijven we in investeren. Toch liggen de groeikansen de komende tijd ook vooral in nieuwe markten, bijvoorbeeld in Afrika. Daar worden de kaarten nu geschud en die boot mogen we niet missen.''

Minder omzet detailhandel
Verder blijkt uit CBS-cijfers dat de Nederlandse detailhandel in januari een half procent minder omzet heeft geboekt dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen waren 2,6 procent hoger, terwijl het volume met 3 procent kromp.

Het gaat voornamelijk om voedingsmiddelen, waarvan de prijzen de laatste maanden door mislukte oogsten zijn gestegen, legt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen op BNR uit. "Supermarkten blijven het goed doen. Die zijn minder afhankelijk van de conjunctuur, maar non-food is huilen met de pet op met vijf tot zeven procent minder omzet."

De crisis zit vooral op de binnenlandse markt, stelt Van Mulligen vast. "Daar is minder te besteden en dat zie je terug in de consumptie van duurzame goederen. Daar wordt al maanden minder van verkocht en dat zie je ook in het begin van 2013 terug."

Koopdagen
De omzet in januari werd vooral overeind gehouden door een gunstigere samenstelling van het aantal koopdagen. Het positieve effect hiervan op de omzet van de totale detailhandel wordt geraamd op ongeveer 2 procent.

Non-foodwinkels zetten, net als in voorgaande maanden, minder om dan een jaar eerder. De omzet kwam ruim 3 procent lager uit, het volume kromp met bijna 5 procent. Alleen drogisterijen en textielsupermarkten noteerden een omzetgroei. In de overige non-foodbranches liep de omzet terug.

Gerelateerde artikelen