Beurs29 jul '13 13:23Aangepast op 29 jul '13 18:06

América Móvil kan verkoop E-plus door KPN blokkeren

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het is niet ondenkbaar dat het America Movil de verkoopplannen van KPN-dochter E-plus tegenhoudt. Dat zegt analist Tim Poulus van onderzoeksbureau Telecompaper.

De Mexicaanse telecomreus heeft de afspraak opgezegd om niet meer dan 30 procent van de aandelen van KPN te kopen. En daarmee kan het inKPN in theorie KPN opkopen. Maar, die afspraak, daar gaat het eigenlijk niet om zegt Poulus. "Het belangrijkste is dat América Móvil kennelijk niet meegenomen is in de beslissing om E-plus te verkopen en daar waarschijnlijk nu tegen gaat ageren."

Poulus noemt de stap van KPN weinig tactvol en mocht het tot een confrontatie komen, trekt America Movil aan het langste eind, denkt Poulus. “Het kan haast niet anders dan dat ze dat winnen. Of het nou via de aandeelhoudersvergadering is of door een bod op KPN te doen.”

'Blok ligt eruit'
Ook voor KPN-topman Eelco Blok kan de onenigheid vergaande gevolgen hebben, voorspelt Poulus. "Die ligt eruit. Daar mag je vanuit gaan. Het opzeggen van de aandeelhoudersvergadering zal in eerste instantie leiden tot het niet doorgaan van de verkoop. En vervolgens waarschijnlijk tot een bod op KPN. En je mag aannemen dat de relaties nu dermate verzuurd zijn, dat zij niet meer kunnen leven met dit bestuur. [...] Wie schopt er ruzie met de eigenaar van maar liefst 30 procent. Dat is gewoon niet heel tactisch."

Poulus gaat er vanuit dat América Móvil in KPN is gestapt omdat het via E-Plus een ingang heeft tot de grootste markt van Europa. "En dat dreigt hen nu door de neus geboord te worden. "Dan kunnen ze twee dingen doen; weglopen met de staart tussen de benen en het belang KPN verkopen maar dat ligt niet voor de hand. Ik denk dat ze zich stevig gaan verzetten en het dus gaan tegenhouden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen