Beurs1 nov '12 19:31Aangepast op 1 nov '12 19:47

Winkels staan vooral leeg in middelgrote stad

Auteur: Harmen Simon Teunis

Vooral in de provincies Groningen, Noord-Brabant en Limburg loopt de leegstand van winkels op. In steden met 30.000 tot 100.000 inwoners staan de meeste winkels leeg.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus.

Volgens een woordvoerder van Locatus zijn winkels in de kleine steden juist gericht op de dagelijkse boodschappen en blijven klanten komen. In de grote steden zitten alle grote ketens, vandaar dat daar de recreatieve shoppers heen gaan.

"Dat betekent dat de middelgrote steden tussen servet en tafellaken vallen. Ze kunnen niet alles bieden, waardoor de recreatieve klant wegtrekt. Daardoor ontstaat leegstand, die niet snel wordt opgevuld. In kleine dorpen verdwijnt ook wel eens een bakker of een slager, maar dat is zo opgevuld, vaak door een supermarkt", zegt de woordvoerder.

Van Noord-Holland tot Limburg
In de provincies Noord-Holland en Utrecht valt het mee met de leegstand: minder dan 5 procent van de winkelpanden staat daar leeg. Dat is in Limburg wel anders; daar staat liefst 9,6 procent van de winkelpanden te wachten op een nieuwe eigenaar.

Limburg komt er zo beroerd vanaf door de bevolkingskrimp in de provincie. "Ook de vergrijzing speelt een rol. Oude mensen geven minder uit. Minder portemonnees in de winkelstraat betekent dat er ondernemers failliet gaan'', aldus Locatus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen