Beurs9 aug '13 07:20Aangepast op 9 aug '13 09:52

'América Móvil doet bod op KPN'

Auteur: Harmen Simon Teunis

América Móvil wil KPN overnemen, zo laat het Mexicaanse telecomconcern weten. KPN bestudeert het bod.

Het bedrijf van multimiljardair Carlos Slim wil in cash alle aandelen KPN overnemen voor 2,40 euro per aandeel. Het aandeel KPN sloot donderdag nog op 2 euro. Het bod biedt een premie van ruim 35 procent op de gemiddelde slotkoers in de afgelopen 30 handelsdagen.

América Móvil, het bedrijf van de multimiljardair Carlos Slim, heeft al een belang van bijna 30 procent in KPN. Het concern heeft inmiddels KPN op de hoogte gesteld van zijn plannen.  "Wij zouden steun van het bestuur van KPN verwelkomen'', meldt het Mexicaanse bedrijf, dat mikt op een meerderheidsbelang en een gezamenlijke strategie. Het aandeel KPN sloot donderdag op 2 euro.

KPN meldt kennis te hebben genomen van het bod. "We bestuderen het'', meldde een woordvoerder. Het bedrijf onderzoekt verder "alle strategische opties beschikbaar voor KPN''.

Schuldenpositie
BNR-economieredacteur Paul Laseur noemt het verrassend dat het Mexicaanse bedrijf zo snel is gekomen "omdat ze helemaal het geld niet hebben om KPN over te nemen". Hij vervolgt: "Eigenlijk alle analisten in Nederland dachten dat Carlos Slim zijn schuldenpositie niet wilde vergroten."

Ook de prijs is opmerkelijk, zegt Laseur. “Voor de eerste 29 procent die het al heeft in KPN betaalde América Móvil nog 8 euro per aandeel. Daarmee vergeleken is de koers van KPN nu wel een heel stuk lager dan wat ze destijds hebben betaald.”

Een analist die anoniem wilde blijven, reageerde niet per se enthousiast. "Het lijkt wat dunnetjes'', zei de analist tegen ANP. "Het aandeel staat recent op of wat onder de 2 euro. Dan is dit wat weinig. Maar het wil natuurlijk niet zeggen dat het de finale stap is. Er kan wellicht nog wel wat bijkomen."

Onvermijdelijk
Ook analist Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer vindt de timing verrassend, maar noemt het onvermijdelijk dat dit ging gebeuren. Voor de huidige aandeelhouders lonkt dan een mooie premie, zegt Bender, "maar het is jammer dat we een Nederlands bedrijf en AEX-component zien verdwijnen."

Bender verwijst ook naar de schulden van América Móvil die de timing zo opmerkelijk maakt. "We weten van Carlos Slim dat hij het liefst zijn schulden op een lager niveau heeft dan waar het moederbedrijf van hem nu zit. We hadden eigenlijk verwacht dat hij eerst verder schulden zou afbouwen en iets langer zou wachten. Maar blijkbaar zijn er nu andere redenen voor hem om toch die hogere schuld die hij hier voor aan moet gaan, te accepteren en KPN nu al te kopen."

Slim gaat wel echt buiten zijn begaande paden, door de schuld verder op te laten lopen, zegt Bender. "Ik had verwacht dat hij het in het voorjaar zou doen als er meer duidelijkheid zou zijn over de verkoop van E-plus, ook omdat hij daarmee 5 miljard binnenkrijgt en de schuld van KPN omlaag had kunnen brengen."

E-Plus
Onlangs beëindigde América Móvil een afspraak met KPN waarbij het zijn belang niet boven de 30 procent uit mocht brengen. Dat gebeurde na de verkoopplannen van de Duitse KPN-tak E-Plus aan het Spaanse Telefónica, waar het bedrijf naar verluidt zeer kritisch over is. Deze transactie wordt door América Móvil naar eigen zeggen nog steeds beoordeeld.

De verkoopplannen van E-Plus spelen volgens Bender een belangrijke rol in aanloop naar het overnamebod van América Móvil. "Slim wacht niet af totdat de aandeelhouders stemmen over de verkoop van E-plus. De mensen die namens Carlos Slim in de raad van commissarissen zitten, hebben zich onthouden van stemming over E-plus. Dat hij juist nu komt, zorgt er voor dat hij eventueel de hele deal met Telefónica nog kan blokkeren en kan zeggen dat ze E-Plus helemaal niet verkopen.”

Spannende tijden voor top KPN
Voor de top van KPN breken spannende en onzekere tijden aan, verwacht Bender. Hij noemt het huwelijk tussen Blok en Slim allerminst gelukkig. "Ik denk dat als deze overname slaagt, en dat heeft er alle schijn van, dat dit een wisseling aan de top gaat betekenen van KPN. Slim zal daar zijn eigen mensen neer gaan zetten en de kans is groot dat de huidige topman op zoek moet naar een andere baan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen