Beurs22 jan '13 22:40

Kwartaalcijfers zetten Wall Street op winst

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen op Wall Street boekten dinsdag overwegend lichte winsten. Op de eerste handelsdag na een lang weekeinde reageerden beleggers voorzichtig positief op de kwartaalcijfers van een aantal grote bedrijven.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 13.712,13 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,4 procent omhoog tot 1492,51 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 3143,18 punten.

Travelers
Verzekeraar Travelers behoorde tot de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen met een koerswinst van 2,2 procent. Het bedrijf zag de winst in het vierde kwartaal zakken als gevolg van de orkaan Sandy, maar beleggers reageerden opgelucht. Zij hadden rekening gehouden met een veel grotere winstval.

Chemieconcern DuPont
DuPont klom 1,8 procent. De winst van het chemieconcern daalde in het vierde kwartaal fors ten opzichte van dezelfde periode in 2011. DuPont kampte onder meer met een ingestorte vraag naar het verfpigment titaniumdioxide en onderdelen voor zonnepanelen, maar overtrof wel de verwachtingen van analisten.

Dell
Het aandeel Dell steeg 2,2 procent in waarde. Volgens zakenzender CNBC overweegt softwaregigant Microsoft 1 tot 3 miljard dollar bij te dragen aan een beursexit van de kwakkelende computerfabrikant. Microsoft daalde 0,3 procent.

Coca-Cola
De sterkste daler in de Dow was frisdrankconcern Coca-Cola met een verlies van 1,5 procent. Ook vliegtuigbouwer Boeing, die kampt met flinke problemen met zijn 787 Dreamliner, stond weer onder druk. Het aandeel zakte 1,2 procent.

Huizenmarkt
Kort na het begin van de handel kregen beleggers een tegenvallend cijfer over de huizenmarkt te verwerken. De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten bleek in december met 1 procent te zijn gedaald, terwijl gemiddeld op een toename met 1,2 procent was gerekend.

De euro was 1,3320 dollar waard. Dat was aan het einde van de Europese beurshandel 1,3305 dollar. Amerikaanse ruwe olie werd 0,7 procent duurder en kostte per vat 96,13 dollar. De prijs van Brentolie bedroeg 112,41 dollar per vat, een stijging van 0,6 procent.

Gerelateerde artikelen