Beurs14 jun '13 16:00

Export in april afgenomen

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse export is voor het eerst sinds oktober 2011 iets gedaald. Het volume van de uitvoer van goederen was in april 2,7 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend.

In maart groeide de export, die vaak als motor van de Nederlandse economie wordt gezien, nog met 1,6 procent. Het volume van de invoer kwam in april 0,2 procent lager uit dan een jaar eerder. In maart constateerde het CBS hierbij al een vergelijkbare afname. "Het is toch wel een tegenvaller te noemen. Aan de andere kant kan het ook zijn dat hier incidentele factoren een rol spelen", zegt Peter-Hein van Mulligen van het CBS.

"De krimp zit hem vooral bij de export van olieproducten van de Nederlandse industrie naar landen buiten de EU. Dat was een jaar geleden juist heel goed. Dus je vergelijkt nu ook met een hele goede maand. En dat niveau konden we dit jaar niet volhouden."

Aantrekkende wereldhandel
De krimp betekent dus niet dat het opeens heel slecht gaat met onze export. De wederuitvoer is verder gegroeid vanwege de aantrekkende wereldhandel. Daar verdienen we weliswaar niet zo veel aan, maar we profiteren er wel van. Ook de industriële productie van Duitsland, wat toch een belangrijke graadmeter is, vertoont nog steeds groei'', concludeert Van Mulligen.

De handel met het buitenland leverde in april een overschot van 3,5 miljard euro op. Het overschot is 0,4 miljard euro lager dan in april 2012. De uitvoer naar niet-EU-landen nam flink in waarde af, terwijl de uitvoer naar EU-landen vrijwel gelijk bleef.

Werkdageffecten
De cijfers die de waarde van de export en import uitdrukken, zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. April telde dit jaar een werkdag meer dan in 2012.

De uitvoerprijzen lagen voor de tweede maand op rij lager dan een jaar eerder (min 1,9 procent). Daarbij speelt met name de lagere olieprijs een rol, stelt het statistiekbureau. Omdat de invoerprijzen (min 3,2 procent) nog meer zijn gedaald, is de ruilvoet ten opzichte van april vorig jaar wel iets verbeterd.

Sectoren waar het wel goed gaat
Toch zijn er ook sectoren waar het wel goed gaat, zegt Van Mulligen. "Vooral de voedingsmiddelenindustrie doet het goed. Die liet wel een groei zien. Verder deed de wederuitvoer het ook goed, dus Nederland maakt zijn naam als handelsnaam nog steeds wel waar", aldus Van Mulligen.

Minister Kamp hoopt op herstel
Minister Kamp geeft in een reactie op BNR aan, te hopen dat Nederland de positie 'die toch echt sterk staat in de wereld', snel weer kan herpakken. "Export is voor ons heel belangrijk. Onze agrarische sector is een zeer sterke wereldexporteur. Hetzelfde geldt voor onze industrie. De maand april viel niet mee. En dat is in het gehele beeld geen meevaller voor ons. We hebben wel eens vaker dat een maand niet meevalt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen