Beurs6 sep '13 09:16Aangepast op 6 sep '13 09:47

AEX begint nagenoeg vlak

Auteur: ANP Nieuws

De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag nagenoeg vlak begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten kwamen nauwelijks van hun plaats.

Beleggers kijken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag zal verschijnen. De banengroei vormt een belangrijke indicator voor het afbouwschema van het stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent lager op 369,51 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 550,67 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,2 procent.

Op macro-economisch terrein bleek dat de Duitse export in juli met 1,1 procent is gedaald ten opzichte van een maand eerder. Economen hadden in doorsnee een stijging met 0,7 procent verwacht. In juni was er nog sprake van een toename met 0,6 procent ten opzichte van de maand daarvoor.

Gemalto
In de AEX ging Air France-KLM opnieuw aan kop met een winst van 1,7 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus in totaal 7,15 miljoen passagiers. Dat was 3 procent meer dan in augustus 2012. Het vrachtvervoer daalde met 1,3 procent.

Gemalto kreeg er 0,1 procent bij. De specialist in digitale beveiliging verwacht zijn operationele winst de komende jaren te verdubbelen. Gemalto mikt op een operationele winst van 600 miljoen euro in 2017. Vorig jaar kwam die winst nog uit op 300 miljoen euro. De totale omzet zal in de periode tot en met 2017 jaarlijks met dubbelcijferige cijfers groeien.

Fugro
Grootste daler in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een verlies van 1,1 procent. In de MidKap ging kabelaar Ziggo aan kop met een plus van ruim 1 procent na een positief analistenrapport van Société Générale. Ook zal Ziggo vanaf 23 september deel uitmaken van de AEX-index. Internetbroker BinckBank stond onderaan met een min van 1 procent.

Op de lokale markt klom Telegraaf Media Groep (TMG) 1,8 procent. Het mediabedrijf heeft de verkoop van het belang in de Duitse televisiezender ProsiebenSat.1 afgerond. Het belang werd van de hand gedaan voor een prijs van 30 euro per aandeel. Dat levert TMG netto circa 391 miljoen euro op.

De euro was 1,3125 dollar waard, tegen 1,3120 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 108,34 dollar per vat. Brentolie zakte 0,2 procent tot 115,06 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen