Beurs20 dec '12 17:15Aangepast op 20 dec '12 17:33

Europese Investeringsbank toert door Nederland

Auteur: Anne-Greet Haars

Terwijl financiering door banken steeds moeilijker wordt door strengere kapitaalseisen, gaan de bedrijven voorbij aan de Europese Investeringsbank (EIB). De bank wil graag geld uitlenen aan Nederland.

De Europese bank leent jaarlijks ongeveer 1,2 miljard euro uit aan Nederlandse bedrijven, maar wil hier meer geld uitlenen.

"Wat de Europese investeringsbank aan elke investeerders kan bieden zijn lange looptijden, en voor sommige projecten is dat noodzakelijk. Ook kunnen we redelijk competitief prijzen, omdat we een triple A bank zijn en dus goedkope funding uit de markt kunnen krijgen. En we hebben een hele technische staf van 400 à 500 mensen, die projecten beoordelen en begeleiden. Dat is een kwaliteitsmerk. Die drie dingen kan ik bieden aan de corporate sector", vertelt Van Ballekom in gesprek met BNR's Jeroen Stans.

Maar toch trekken de grote bedrijven niet bij de EIB aan de bel. En om daar achter te komen is vicepresident Pim van Ballekom nu in Nederland. "Het enige wat ik wil bereiken is dat als ik aan het einde van mijn eerste termijn zit bij de EIB, ik niet het verwijt krijg dat bedrijven niet wisten wat de EIB voor ze kan betekenen."

Sterke sectoren
Van Ballekom legt uit dat de Europese investeringsbank heel sterk is in de infrastructuur en de energiesector. "Ik heb ook begrepen dat er veel meer windmolenparken moeten worden gebouwd: dat is één ding wat we heel veel doen."

Kwaliteit
"In alle eerlijkheid moet ik ook dat we ook in Nederland zijn of de investeringsbank ook Nederland nodig heeft. Wij zijn er natuurlijk bij gebaat dat er kwalitatief volle projecten op onze balans staan. Dat komt onze kredietwaardigheid ten goede. De bank zal altijd de kwaliteit van een project in de gaten houden", aldus Van Ballekom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen