Beurs20 nov '12 19:27

Hollande mede-verantwoordelijk voor lagere rating

Auteur: Thijs Baas

President François Hollande is mede-verantwoordelijk voor de statusverlaging van Frankrijk door Moody's. De president doet onvoldoende om Frankrijk aan te passen aan de moderne tijd.

Dat zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger tegen BNR Roelof Hemmen. Hij vindt de aangepaste rating geen goed teken. "De ratingbureaus geven eigenlijk alleen de slechte berichten door die op komst zijn, maar dat heeft te maken met het feit dat Hollande een beetje een socialist van de oude stempel is en belangrijke hervormingen voor het land niet door wil voeren."

Eijffinger doelt op 'allemaal rare hobby's' als het verkorten van de arbeidstijd en het verlagen van de pensioenleeftijd, maar volgens Marc Chavannes, oud-correspondent in Frankrijk, ligt het ingewikkelder. "In principe hebben Fransen nog altijd het idee dat de overheid een belangrijke rol heeft voor de economie. De mensen die een hoofdrol spelen in de politiek zijn al heel lang dezelfde."

Kwetsbaar en traag
De afwaardering van de Franse kredietwaardigheid heeft mogelijk gevolgen voor de Europese noodfondsen ESM en EFSF, meldt kredietbeoordelaar Moody´s. En in een wereldwijde concurrentie-economie die zich snel ontwikkelt is Frankrijk kwetsbaar en traag. Chavannes: "Frankrijk loopt een enorme achterstand op door de verlaging van de pensioenleeftijd en een aantal andere dingen. Niemand verwacht dat Hollande echt werk zal maken van zijn verkiezingsbelofte om het nog wat linkser bij te kleuren."

"Hij heeft nu verlaging van de belasting voor het bedrijfsleven van een miljard of 20 beloofd en nog verder onderzoek naar die pensioenleeftijd. Dus er wordt wel aan gewerkt, maar het gaat Moody's te langzaam en dat baart zorgen.

Maandagavond verlaagde Moody´s de status van Frankrijk met één stap. De kredietbeoordelaar neemt op dit moment de status van de noodfondsen met de triple A-status onder de loep, waarbij onder meer de vraag wordt gesteld of de triple A-waardering van de landen die garant staan toereikend is.

Vragen rond A-rating
Daarbij kijkt de kredietbeoordelaar met name naar Finland, Duitsland Luxemburg en Nederland. Het EFSF liet al weten dat het na de Franse afwaardering afziet van een geplande veiling van obligaties. De vragen rond de triple A-rating moeten eerst beantwoord worden, maar dat is volgens financieel topman Christophe Frank een technische kwestie.

"Die rating agency's zijn net als opiniepeilingen: het zijn interessante aanwijzingen, maar het zijn geen tabletten met de waarheid. Maar de argumenten die Moody's nu gebruikt - een geringe groei en toch nog structurele problemen op de arbeidsmarkt - dan zijn dat wel dingen die Frankrijk zich moet aantrekken, en dat heeft president François Hollande ook gedaan."

Ook hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger vindt de aangepaste rating geen goed teken. "De ratingbureaus geven eigenlijk alleen de slechte berichten door die op komst zijn, maar dat heeft te maken met het feit dat Hollande een beetje een socialist van de oude stempel is en belangrijke hervormingen voor het land niet door wil voeren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen