Beurs24 mei '12 13:30

Conijn: struisvogelpolitiek nekt woningmarkt

Auteur: Pieter van den Akker

De politiek steekt de kop in het zand en door die struisvogelpolitiek zit de woningmarkt op slot. Dat zegt Johan Conijn, buitengewoon hoogleraar Woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam, op BNR.

De woningmarkt zit al jaren muur- en muurvast. De Woonbond, Vereniging Eigen Huis en de vereniging van Woningcorporaties besloten dat daar maar eens een einde aan moet komen en kwamen zelf met een plan om de woningmarkt weer uit het slop te trekken. Zo moet de hypotheekrenteaftrek worden afgebouwd en de huur van woningen moet met 2 procent stijgen.

Conijn zei donderdag op BNR het plan toe te juichen, maar kraakte wel een kritische noot. Hij verwijt de politiek dat de woningmarkt steeds verder is weggezakt in het moeras. "Ik zou het willen typeren als struisvogelmentaliteit. Men sluit zich af voor de problemen. Men sluit zich af van de noodzaak om de problemen op de woningmarkt structureel op te lossen. Het voordeel van dit plan is dat daarin stappen worden gezet", zegt hij verwijzend naar de maatregelen van genoemde partijen.

Historische doorbraak
Wat deze maatregelen gaan uithalen? Conijn: "Het is heel belangrijk dat nu voor het eerst niet deelbelangen de overhand krijgen, maar het algemeen belang. Men heeft een plan gemaakt waarmee de woningmarkt beter gaat functioneren. Dat betekent dat subsidies die we nu in de koop- en huursector op de woningmarkt hebben en die verstorend werken, in een periode van dertig jaar worden afgebouwd."

Conijn spreekt van een 'historische doorbraak'. "Ik vind het klasse van deze partijen die toch tegengestelde belangen hebben. Ze hebben dat kunnen overstijgen en hebben een plan dat uiteindelijk als doel heeft de woningmarkt beter te laten functioneren."

Regelgeving
Probleem is wel dat de huur relatief laag is. De deelnemers willen nu de doorstroom van huur naar koop weer op gang brengen. Conijn gelooft dat het daar een goede maatregel voor is. "Zeker. Omdat het lage huurniveau, dat beneden de kostprijs ligt, langzaam maar zeker wordt opgetrokken. Daardoor maak je als bewoner een keuze die is afgestemd op je eigen behoefte. Of je koopt of huurt wordt niet meer beïnvloed door allerlei regelgeving."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen