Beurs13 jun '13 13:53

Er wordt niet getwijfeld over België

Auteur: Melvin Captein

Ons land verliest terrein aan België als het gaat om het aantrekken van buitenlandse investeerders. Waar we vorig jaar in ons land iets minder buitenlandse bedrijven aan ons wisten te binden, steeg het aantal buitenlandse investeerders in België fors.

Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. Caroline Rodenburg van Ernst & Young legt bij BNR uit waarom de Belgen zo zijn ingelopen. "De Belgen hebben dit jaar laten zien dat ze vooral goed zijn in het aantrekken van productiefaciliteiten. Ze hebben qua fabrieken die zich vestigen bijna een verdubbeling meegemaakt ten opzicht van vorig jaar."

Onderpresteren doet Nederland echter niet als het gaat om het aantrekken van vreemde ondernemingen, zet Rodenburg de cijfers in perspectief. "België doet het relatief beter, maar Frankrijk heeft bijvoorbeeld drie keer meer buitenlandse investeringen dan Nederland, terwijl de economie meer dan drie keer zo groot is. Maar in absolute aantallen zakt Nederland wel iets terug."

Zesde plaats
Het aantal buitenlandse investeringsprojecten in Nederland in 2012 is in vergelijking met vorig jaar gedaald van 170 naar 161. Nederland staat hiermee op de zesde positie in de top tien van meest aantrekkelijke Europese investeringslanden. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en België blijven ons land voor.

In Nederland zijn buitenlandse investeerders vooral te vinden in de zakelijke dienstverlening, de transport en software, vertelt Rodenburg. "Aardig is dat er ook wel wat overlap is met de topsectoren die nu in Nederland gestimuleerd worden, bijvoorbeeld chemie en voedingsmiddelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen