Beurs5 jun '13 11:21Aangepast op 5 jun '13 14:59

Vooral hoogste inkomens voor einde hypotheekrenteaftrek

Auteur: Marjan van den Berg

Het draagvlak om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen neemt toe, vooral bij de hogere inkomens.

Was in 2010 nog 23 procent voor afschaffing van de aftrek, in 2012 is dat ruim 30 procent. In alle inkomensgroepen zijn meer voorstanders van afschaffing van de hypotheekrenteaftrek dan in 2010. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

"De laatste jaren heeft de hypotheekrenteaftrek centraal gestaan in het politieke debat, ook over de rol daarvan in de huizenmarkt: het stijgen van de huizenprijzen in de jaren '90 en het begin van deze eeuw", zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Hij wijst erop dat het beleid inmiddels veranderd is. "De regels zijn wat aangescherpt, wil je in aanmerking komen voor die aftrek. Dat heeft ook zijn weerslag op het sentiment van de kiezers."

Belastingvoordeel
Hoge inkomens zijn vaker (39 procent) voor afschaffing dan lagere inkomens. Bij de middeninkomens ligt dit aandeel tussen de 26 en 30 procent.

Van Mulligen noemt het hoge percentage bij de hogere inkomens "opvallend", omdat bijna de helft van het totale belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek naar de 20 procent hoogste inkomens gaat. Wel is in deze inkomensgroep het relatieve voordeel van de aftrek het kleinst.

Compensatie
Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is vooral verbaasd dat de hoogste inkomens aangeven dat er tegenover het afschaffen van de aftrek geen compensatie hoeft te staan. Hij ziet meer in uitlatingen van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Wat Zijlstra betreft is de hypotheekrenteaftrek niet heilig, mits er dan ook iets verandert aan het belastingstelsel.

Hukker: "Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Je kunt niet eenzijdig van mensen iets afnemen waarop zij hun beslissing hebben gebaseerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen