Beurs18 jul '12 12:19Aangepast op 18 jul '12 17:11

Lichte groei voor Zeehavens Amsterdam | update

Auteur: Anne-Greet Haars

Ondanks de crisis wist Zeehavens Amsterdam te groeien. De totale overslag van de havens van Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad is met 0,5 procent gestegen naar ruim 46 miljoen ton.

De lichte groei werd vooral veroorzaakt door de extra overslag van olieproducten in Amsterdam, maakte het havenbedrijf woensdag bekend.

De totale overslag van de Amsterdamse haven komt in het eerste halfjaar uit op 38 miljoen ton, een stijging van 1,5 procent ten opzicht van het eerste halfjaar in 2011.

Stabiel
“Het is een hele lichte groei, maar in ieder geval geen krimp. Maar ze zijn hier niet super enthousiast. Ze zeggen gewoon dat ze sterk en stabiel zijn”, vertelt BNR’s Harmen van der Veen. “En dat komt vooral door de natte bulk zoals ze dat noemen: olie. Amsterdam is de grootste oliehaven van de wereld en ook de grootste cacaohaven van de wereld. En dat zijn stabiele producten.”

Investeringen
“Maar het is niet de bedoeling dat het blijft bij een kleine groei. Want als je kan groeien kan je investeringen terugverdienen die gedaan moeten worden in IJmuiden. Daar moet namelijk een grote nieuwe zeesluis komen. De gemeente Amsterdam moet daar alleen al 130 miljoen aan bijdragen”, vertelt Van der Veen.

Commercieel directeur Koen Overtoom wil zich in de toekomst ook op een andere groeimarkt gaan richten, vertelt hij aan Van der Veen. "We willen ons richten op de transitie van fossiele naar duurzame energie. Wij zien dat biomassa met 250 procent stijgt, en dat vanuit de wetgeving steeds meer gestimuleerd wordt om met duurzame energie te werken. Daar willen wij als haven op inspelen."

Hoopvol
Algemeen directeur Dertje Meijer is hoopvol over de rest van het jaar. “De crisis is voor een aantal relevante sectoren nog niet ten einde, maar mogelijk kan de haven verder gaan profiteren van de voorzichtige economische groei die wordt verwacht.''

Amsterdam is na Rotterdam, Antwerpen en Hamburg de vierde haven van West-Europa. Overtoom toont zich realistisch: "Dat is voor ons een prima plek."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen