Beurs19 nov '12 08:04Aangepast op 19 nov '12 08:34

Kansen voor Nederlandse handelsmissie in Brazilië

Auteur: Harmen Simon Teunis

Meer dan 150 Nederlandse bedrijven starten vandaag een handelsmissie in Brazilië. Het is daarmee de grootste handelsmissie tot  nu toe.

Daarom gaan prinses Maxima, prins Willem-Alexander en minister Ploumen mee. Ook al gaat het economisch even wat minder in de Brazilië - er valt nog steeds veel te halen in het land. Zeker met het WK voetbal en de Olympische Spelen voor de deur.

Volgens Kees Koonings, bijzonder hoogleraar Brazilië studies is vooral in de landbouw, agro-industrie en bio-industrie veel te winnen voor Nederlandse bedrijven. "Maar in toenemende mate ook in de offshore. Er zijn enorme olievoorraden ontdekt voor de kust en daar is Nederland natuurlijk ook sterk in. Daarnaast zal Brazilië een enorme inhaalslag op het gebied van de infrastructuur moeten maken. Daar is Nederland ook sterk in, zeker als het om water gaat.”

Groeireus Brazilië
Hoewel men in Brazilië de crisis zeker ook voelt, denkt Koonings dat je het land nog steeds een groeireus kunt noemen. "De groei zakt in 2011 en het lopende jaar wat in. Voor dit jaar voorspellen ze dat het rond een procent zal zijn. De afgelopen tien jaar heeft het land toch een behoorlijk groeitempo laten zien. Als de wereldeconomie zich weer herstelt, zal dat ook wel doorgaan.

Het land heeft nog wel last van wat corruptie, zegt Koonings. “Ik ben er niet helemaal in thuis hoe zwaar het bedrijfsleven daar last van heeft. Maar er zijn ergere landen.”

Portugees spreken
Portugees spreken is niet direct een eis bij het betreden van de markt. "Maar als je op lange termijn als bedrijf actief wil worden, zal je zeker baat hebben bij Portugees sprekende mensen in je bedrijf of in je team. In de top van het bedrijfsleven en ook in de overheid neemt de kennis van het Engels wel toe te nemen."

Sommige mensen vragen zich volgens Koonings wel af of de missie niet te groot is. "Schiet het zijn doel niet voorbij en komt iedereen wel voldoende aan zijn trekken. Maar er gaat ook nog een onderwijsmissie mee. Het benadrukt wel het belang dat in ieder geval de Nederlandse overheid en  het bedrijfsleven aan het land en het bedrijfsleven toekent.”

Grote investeerder
Nederland is een van de grootste buitenlandse investeerders in Brazilië. Er wordt vanuit ons land voor ongeveer twee miljard euro geëxporteerd. De import bedraagt meer dan vier miljard euro. Belangrijke producten zijn vlees, olie, diervoer en papier. Veel grote Nederlandse bedrijven zitten er al. Unilever bijvoorbeeld, maar ook andere grote namen. "Denk bijvoorbeeld aan om C&A, Philips en Boskalis", zegt Gerard Baal van Transfer Latin Business Consultancy, een Nederlands bedrijf in Brazilië, dat helpt bij de organisatie van de handelsmissie.

Baal legt uit dat Nederlandse bedrijven die de Braziliaanse markt willen betreden, vaak twee zaken tegenkomen. "Allereerst is er de bureaucratie en het is een belangrijke kwestie om de juiste handelspartners te selecteren, waarmee je de markt kunt gaan bewerken. Dat is wel een tijdrovend proces waar je als bedrijf wel tijd in moet willen steken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen