Beurs19 jul '13 09:07

Detroit is failliet

Auteur: Pieter van den Akker

Detroit is per vandaag de grootste Amerikaanse stad ooit die failliet is. De roemruchte autostad, de Motor City, stond al onder curatele van de staat Michigan. Maar na maanden, zo niet járen van saneringspogingen en onderhandelen met schuldeisers en gemeentepersoneel heeft de bewindvoerder nu faillissement aangevraagd.

De autobranche had het al zwaar en nu is zelfs de hele stad bankroet. Dat hoor je niet vaak, zegt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk. "Een stuk of 60 gevallen sinds de jaren '50 volgens de mensen die het bijhouden. Helemaal zeldzaam is zo'n grote, door de hele wereld bekende, stad van Ford, General Motors en Chrysler. Detroit heeft zo'n 18 tot 20 miljard dollar aan schulden volgens de bewindvoerder. Dat is de emergency manager die eerder dit jaar werd aangesteld door de gouverneur van de staat Michigan om te proberen Detroit van de financiële ellende te redden, zónder faillissement. Niet gelukt dus."

Records
Tot voor kort was de twijfelachtige eer van het faillissement met de grootste schuldenberg voor de staat Alabama, zegt Van Wagtendonk. "Dat was in 2011 met 4 miljard aan schulden. Grootste stad wat bevolkingsaantal betreft was voor Detroit Stockton in Californië, vorig jaar. Stockton heeft zo'n 300 duizend inwoners, Detroit nu zo'n 700 duizend inwoners. Dus het breekt op allerlei manieren records met deze faillissementsaanvraag."

Hoe het zover heeft kunnen komen? "Door een reeks van samenvallende oorzaken, die al tientallen jaren van Detroit en andere oudere industriesteden in het noordoosten en midden van de VS - een economisch steeds verder afglijdende stad hebben gemaakt", antwoordt hij. "Het heet niet voor niets de 'roestbelt'. De auto-industrie verloor banen, mensen trokken met honderdduizenden weg uit de stad zelf. Dat waren veelal blanken die naar de buitensteden verhuisden. Minder mensen en bedrijven bleven achter in de stad, dus minder belastinginkomsten."

Spookstad
Bovendien waren de mensen die achterbleven, vaak de meer kansarme, aldus Van Wagtendonk. "Die betalen weinig belasting en maken relatief veel gebruik van de sociale diensten van de stad. Vijftig jaar geleden had Detroit 1,8 miljoen inwoners en nu nog nauwelijks 700 duizend. Grote delen van de stad zijn een spookstad geworden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen