Beurs1 mrt '13 19:59Aangepast op 1 mrt '13 20:25

Detroit onder curatele

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse industriestad Detroit is vrijdag door de gouverneur van de staat Michigan, Rick Snyder, onder curatele geplaatst.

Snyder noemde het een trieste dag, maar misschien ook een moment om op te houden met afglijden. Het gemeentebestuur is fel tegen de bemoeienis van Snyder en diens curator.

De curator moet uitgerust met veel bevoegdheden de stad loodsen door de enorme schulden en tekorten. Mocht de stad failliet gaan, dan zou dat het grootste gemeentelijke bankroet in de VS kunnen betekenen. Snyder hoopt dat met zijn ingrijpen te voorkomen.

Falende auto-industrie
Circa 60 jaar geleden was het de vierde stad van de VS. Maar 'Motor City' Detroit is met zijn uiteindelijk falende auto-industrie sinds die tijd enorm veel arbeidsplaatsen en ongeveer 60 procent van zijn bevolking kwijtgeraakt. De stad is een monument voor wat de Amerikanen 'urban decline' noemen, de neergang van de westerse industriestad waar de productie naar goedkopere landen verhuist.

Ook herstel
Toch toont de stad ook herstel. De zwaar gehavende auto-industrie krabbelt er op dankzij de productie van compacte auto's. De verkoop van nieuwe Amerikaanse auto's steeg in februari bij General Motors bijvoorbeeld 7 procent ten opzichte van februari 2012.

Bij de tweede autofabriek van Detroit, Ford, was dat zelfs 9 procent. Bij de 'kleinere' Chrysler was er een bescheiden groei in de februariverkoop van 4 procent, maar Reid Bigland, het hoofd van Chrysler in de VS, zei opgewekt tegen The New York Times dat het de beste februari sinds 5 jaar was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen