Beurs19 jul '13 15:15Aangepast op 19 jul '13 15:52

Detroit betaalt lang niet alles terug

Auteur: BNR Webredactie

Schuldeisers van de failliete stad Detroit moeten hun claims tot 10 procent van de vermeende waarde verlagen. Dat heeft de bewindvoerder van de noodlijdende stad, Kevyn Orr, vandaag gezegd.

Het gaat volgens Orr om in totaal 8,75 miljard euro die Detroit voor andere zaken dringend nodig heeft.

Orr doelt op partijen bij wie de gemeente ongedekte schulden heeft uitstaan. De overige crediteuren die wel een onderpand hebben "worden beter behandeld'', aldus Orr, die niet verklapte hoeveel 'minder slecht' precies. Het gaat daarbij om naar schatting 5,3 miljard euro.

De bewindvoerder wil ook af van regelingen waarbij de gemeente voor ziektekosten en pensioenen van (ex-)werknemers betaalt. Orr heeft vrijdag meer dan 150 mensen ontvangen die banken, verzekeraars en andere crediteuren van de stad vertegenwoordigen om hen op de hoogte te stellen van de ingrepen die hij voor ogen heeft.

Wetgeving zelden gebruikt
Het faillissement van de gemeente wordt geregeld in een wetgeving die nog maar zelden is gebruikt en nog helemaal nooit bij zo'n grote stad als Detroit. De schuldeisers hebben weinig in te brengen in de afwikkeling. Die is echter alles behalve voorspelbaar, volgens waarnemers geciteerd in de Detroit News.

Detroit zit al 60 jaar in een financiële neergang met het vertrek van industrieën en inwoners. De leegloop heeft over grote oppervlaktes leegstand veroorzaakt die gemeentelijke dienstverlening bemoeilijkt. Het duurt gemiddeld 58 minuten voordat de politie na een oproep hulp biedt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen