Beurs19 jul '13 17:00

Detroit failliet, maar er brandt nog licht

Auteur: BNR Webredactie

'We laten Detroit niet bankroet gaan', zei Obama meerdere malen. Maar vannacht ging Detroit toch bankroet.

Het Witte Huis houdt de situatie van Detroit in de gaten, maar er komt geen bailout voor de stad. De Motor City vroeg vannacht faillissement aan . Het is de grootste stad in de VS ooit die dit deed.

Obama krijgt ervan langs
De 'noodmanager' van Detroit denkt dat schuldeisers hooguit nog zo'n 10 procent van hun originele claims terug kunnen krijgen . Waar Detroit in de jaren '70 nog hulp kreeg, zegt redacteur Jan Postma, springt het Witte Huis dit keer niet bij. "En het is op zich logisch dat ze dat nu niet meer doen, want dan hadden ze het al veel eerder moeten doen. Je ziet meteen dat Obama er flink van langs krijgt, met name uit Republikeinse hoek."

De krantenkoppen spreken volgens hem boekdelen: 'Obama to Detroit: drop dead.' 'Obama saved Detroit, then killed Detroit.'

In 2009 redde Obama de auto-industrie in Detroit nog met een grote bailout. Maar dat ziet hij nu niet zitten. En dan komen de Republikeinen met een fragmentje uit een speech van Obama, waarin hij eigenlijk een beetje aan het opscheppen is: 'We refused to let Detroit go bankrupt'.

Lege handen
Dat slaat natuurlijk niet op de stad, maar op de auto-industrie. Maar die twee dingen zijn wel met elkaar verbonden. De autofabrieken verkopen weer auto's. De boardroom kan weer tevreden zijn, maar de inwoners van Detroit staan met lege handen."

Wat het faillissement voor de inwoners van Detroit betekent? "Het licht gaat niet meteen uit. Dit is eigenlijk het begin van een nieuwe onderhandelingsronde, dus er is nog veel onduidelijk. Maar er zal van een kale kip nog net even wat vet geschraapt worden."

Huizen met gaten
Doordat de stad zo groot is, moet Detroit ook in gebieden waar nog maar heel weinig mensen wonen gas, water en licht leveren. "Het is een heel rare stad. Ik heb daar eens een verkeerde afslag genomen en belandde in een soort oorlogslandschap: een rij huizen met allemaal gaten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen