Beurs27 dec '12 06:40

Fosfaatgebrek nieuwe bedreiging landbouw

Auteur: Thijs Baas

Een gebrek aan fosfaat: een nieuwe bedreiging voor de Europese landbouwsector. Fosfaat is namelijk een belangrijk ingrediënt voor kunstmest en Europa is erg afhankelijk van de import ervan.

"Er is op zich genoeg fosfaat, dus het is niet alsof het opraakt", vertelt Michel Rademakers, grondstoffenexpert van het Haags Centrum voor Strategische Studies. "Maar - en dat geldt voor meerdere grondstoffen - er is een extra behoefte aan en dan gaan de prijzen omhoog is. Dan krijg je daar concurrentie op en dat levert problemen."

Voor een deel is dat hoe de markt werkt, beaamt Rademakers. "Tegelijkertijd zie je dat een aantal landen aan het voorsorteren zijn op de enorme bevolkinsgroei die er aan gaat komen. Ze willen er voor zorgen dat ze voldoende fosfaat hebben voor hun voedsel."

"China - één van de landen waar veel fosfaat vandaan komt - heeft bijvoorbeeld in 2008 hun exporttarieven met 135 procent vergroot. Daardoor viel de handel met China stil."

Afhankelijk
Rademakers vertelt dat we in Europa afhankelijk zijn van import, omdat we zelf niks van fosfaat hebben. "Er is ook geen substituut, dus dat is ook lastig. We hebben toch die materialen nodig."

Nederland
"Eind vorig jaar is er in Nederland - en dat is vrij bijzonder - een akkoord gesloten tussen veel partijen", vertelt Rademakers. "Het statement was dat Nederlandse bedrijven vanaf 2020 al het fosfaat gaan recyclen."

"Nederland heeft van oudsher veel fosfaat in de grond zitten, omdat we er altijd nogal scheutig mee waren in het gebruik. Dus verhoudingsgewijs hebben we nog veel fosfaat, maar we zijn wel de tweede agro-exporteur ter wereld dus we hebben veel nodig."

Gerelateerde artikelen