Beurs16 jan '13 07:22Aangepast op 16 jan '13 08:06

'Moody's de mond snoeren is zinloos'

Auteur: Pieter van den Akker

Een plotselinge downgrade kan behoorlijk wat paniek veroorzaaken, maar dat is binnenkort verleden tijd. Nieuwe regels voor kredietbeoordelaars moeten hun macht in Europa inperken.

Het Europees Parlement stemt hier, na veel gesteggel, woensdag waarschijnlijk mee in. Europa is niet blij met de invloed die de ratingbureaus hebben gehad op het verloop van de eurocrisis, doordat ze op onverwachte momenten met cruciale afwaarderingen van landen kwamen.

Minder invloed
Die nieuwe regels moeten er voor zorgen dat kredietbeoordelaars dus minder invloed hebben in Europa. Snijden de regels hout? "Helemaal niet", antwoordt Sweder van Wijnbergen, econoom aan de Universiteit van Amsterdam. "Het is een typisch voorbeeld van 'shoot the messenger'. Maar ja, die boodschap zal er niet anders door worden. Kijk, we weten dat kredietbeoordelaars over het algemeen achter marktinformatie aan lopen. Je ziet eerst de rente oplopen en dan kom je bijvoorbeeld bij een land als Griekenland. Een maand later komen de kredietbeoordelaars er ook achter."

Statistisch oordeel
De regels zullen geen enkel effect hebben, voorspelt hij. "Het gaat niets doen, de agenda's van die clubs zijn al lang bekend. Je ziet al lang marktonrust. De markt is meestal eerder onrustig dan kredietbeoordelaars. Aansprakelijk stellen gaat nooit lukken. Die mensen geven een statistisch oordeel. Dat betekent dat niks van tevoren uitgesloten wordt. Ga dan maar eens aantonen dat ze daar met opzet fouten mee hebben gemaakt. Dat ga je nooit winnen."

Van Wijnbergen gelooft dat het zelfs averechts zal werken doordat ze zich 'juridisch moeten indekken en aan allerlei moeilijke regels moeten voldoen'. "Dat betekent dat de grote het wel overleven en de kleine niet. Dan komt er dus minder concurrentie in plaats van meer. Dat is het tegenovergestelde van wat de Europeanen willen."

Gerelateerde artikelen