Beurs10 dec '12 16:22Aangepast op 10 dec '12 16:38

Bouwbedrijf moet miljoenen nabetalen

Auteur: Mijke Hurkx

Het Turkse bouwbedrijf Ha-Sa Insaat moet circa 700 bouwvakkers een nabetaling doen van rond de 4 miljoen euro. De werknemers kregen te weinig loon.

De bouwvakkers werkten de afgelopen jaren in verschillende periodes aan de bouw van de energiecentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. Dat meldde de vakbond CNV Vakmensen maandag op basis van een uitspraak van de rechtbank in Groningen, in een zaak die werkgevers- en werknemersorganisaties hadden aangespannen tegen het bedrijf wegens het ontduiken van de bouw-cao.

Te weinig
Het internationaal opererende Ha-Sa Insaat, dat is gespecialiseerd in ijzervlechtwerk van grote betonconstructies, betaalde de voornamelijk Turkse en Poolse werknemers te weinig loon en kwam ook op een aantal andere belangrijke punten de cao niet na.

Het bouwbedrijf moet ook een schadevergoeding betalen van 250.000 euro aan Bureau naleving & werkingssfeer. Dat bureau ziet namens de sociale partners toe op naleving van de cao.

Hoger beroep
Ha-Sa Insaat, dat op dit moment niet meer werkt aan het project in de Eemshaven, overweegt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis, aldus een van de advocaten die het bedrijf in de zaak vertegenwoordigden. Hij wilde verder geen inhoudelijk commentaar geven.

Werkgevers en vakbonden noemen de uitspraak een belangrijke overwinning. "Als de regels voor iedereen gelijk zijn, kunnen bouwbedrijven eerlijk met elkaar concurreren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen