Belastingdruk omlaag voor bedrijven, omhoog voor werknemers
Bedrijven betalen al tien jaar steeds minder belasting over hun winsten. De belasting op het salaris van werknemers is juist opgelopen.
Dat meldt de Volkskrant, die onderzoek deed naar de daadwerkelijk betaalde belasting van bedrijven en werknemers.
Begin jaren '80 hief de fiscus nog 48 procent. Deze eeuw is het tarief verlaagd van 35 naar 25 procent, schrijft de krant.
De belastingen voor werknemers gingen juist omhoog. De 12,7 miljoen Nederlanders met een inkomen betaalden vorig jaar per persoon gemiddeld 3755 euro loon- en inkomstenbelasting. Dat is 44 procent meer dan in 2000. Nederlanders droegen bovendien meer af aan waterschappen, het riool, de auto en betaalden meer aan btw of accijnzen voor tabak en benzine.
Belastingparadijs
De uitkomsten passen in een mondiale trend van dalende winstbelastingen voor het bedrijfsleven. Nederland steekt voor bedrijven overigens wel zeer gunstig af in vergelijking met veel andere landen. Volgens Jan van der Geld, hoogleraar Belastingrecht aan de Universiteit van Tilburg, is daar -financieel bekeken- niets mis mee. "Wij zijn met name heel interessant voor veel houdster- en hoofdkantoren in Nederland. (...) Nederland is leuk om internationale structuren op te zetten." Volgens de fiscaal econoom is dit vooral een "morele kwestie".
In hoeverre de Nederlandse schatkist er werkelijk van profiteert, is overigens niet bekend, maar Van der Geld vermoedt dat ons land er zeker niet slechter van wordt. "Wij varen daar best wel bij, denk ik."
Bedrijvigheid
De gedaalde belastingdruk van het bedrijfsleven afzetten tegen de gestegen belastingdruk voor werknemers noemt hij "appels en peren vergelijken". "De belasting moet ergens vandaan komen. Het is met het internationale bedrijfsleven zo dat wij in een systeem zitten waarin landen met elkaar concurreren. Als we morgen zouden zeggen: bedrijven betalen te weinig, die belasting verdubbelen we bij wijze van spreken, dan loopt er heel veel bedrijvigheid uit Nederland weg", aldus Van der Geld.